Chemičkou v Texasu otřásly výbuchy, úřady evakuovaly 60 tisíc lidí

  • 14
Tři zraněné si vyžádala středeční série explozí a následný požár v petrochemickém závodu v americkém Texasu. Informovala o tom agentura Reuters. Úřady kvůli opakujícím se výbuchům nařídily evakuaci asi 60 tisíců lidí z okruhu 6,4 kilometru od továrny.

Výbuchy otřásl komplexem společnosti TPC Group ve městě Port Neches. Po první explozi následovaly ještě další dvě, z nichž ta třetí rozmetala destilační věž.

Tlaková vlna podle Reuters rozbíjela okna a vylamovala dveře z pantů, některé domy v okolí byly vážně poškozeny. Výbuch byl slyšet ve vzdálenosti 50 kilometrů.

Úřady okresu Jefferson nařídily evakuaci 60 tisíc lidí z měst Port Neches, Groves, Port Arthur a Nederland, která leží v blízkosti hořící továrny.

V Texasu je to letos již několikátý incident, což úřady amerického státu Texas označily za nepřijatelný trend.

V březnu zachvátil požár chemický sklad u Houstonu, který hořel několik dní. O měsíc později vypukl oheň v zařízení KMCO severovýchodně od Houstonu, kde jeden dělník zahynul a druhý byl zraněn. V červenci utrpělo zranění 37 lidí při požáru chemickém závodě společnosti Exxon Mobil.

Port Neches, Texas, USA

Port Neches, Texas, USA

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video