Vyšetřování jednoho z pumových útoků v Austinu  (19. března 2018)

Vyšetřování jednoho z pumových útoků v Austinu (19. března 2018) | foto: AP

Pumový atentátník z Texasu se odpálil, FBI se bojí dalších zásilek

  • 14
Pět explozí, dva mrtví, několik zraněných. Nyní se zdá, že série bombových útoků v Texasu je po devatenácti dnech u konce. Muž podezřelý z jejich spáchání se odpálil v autě, když se k němu přiblížila policie. FBI se však obává, že pachatel stihl před sebevraždou nastražit další nálože.

Za útoky podle policie stál 24letý muž, jeho jméno úřady prozatím nezveřejnily. Policie v Austinu pouze uvedla, že pachatelem byl běloch a že o jeho vině nepochybuje. Americká média v úterý zveřejnila záznamy z bezpečnostních kamer v pobočce zásilkové služby FedEx, na nichž je podezřelý s několika velkými balíky.

21.března 2018 v 08:56, příspěvek archivován: 21.března 2018 v 12:28

BREAKING: Exclusive photos of Austin bombing 'Person of Interest' dropping off 2 packages at Austin @FedEx store. Believed to be wearing wig. Recognize him? Contact: @FBI @Austin_Police More info: https://t.co/8bVRGToc7T @News4SA @cbsaustin https://t.co/mpTxxrkYfd

Motiv útoků zůstává nejasný. Původně se spekulovalo o rasovém pozadí, protože prvními adresáty byli černoši, poté ale k obětem přibyli Hispánci i běloši. Podle policie je zatím také příliš brzy na to s jistotou prohlásit, že útočník jednal sám.

Šéf policie v Austinu Brian Manley řekl, že podezřelý odpálil během razie zásahové jednotky ve čtvrti Round Rock na severu Austinu ve svém voze výbušninu. Ještě před sebevraždou jeden z členů komanda na vůz vystřelil.

Austinská policie ve středu brzy ráno informovala o střelbě na místní dálnici I-35 a uvedla, že na místě zasahuje policie. Úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku, palných zbraní a výbušnin (ATF) pak sdělil, že případ souvisí s bombovými útoky a že na místě jsou vedle austinské policie také jeho příslušníci a členové FBI.

Balíkové bomby, kterých od počátku března vybuchlo v Texasu pět (čtyři v Austinu, jedna ve městě Schertz), podle policie rozesílal sériový útočník. Útoky podle Bílého domu ale nemají žádnou zjevnou souvislost s terorismem. Prezident Donald Trump na Twitteru bezpečnostním složkám pogratuloval. 

21.března 2018 v 11:28, příspěvek archivován: 21.března 2018 v 12:12

AUSTIN BOMBING SUSPECT IS DEAD. Great job by law enforcement and all concerned!

19. března 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video