Policejní zásah v manchesterské čtvrti Moss Side (26. května 2017)

Policejní zásah v manchesterské čtvrti Moss Side (26. května 2017) | foto: Reuters

Policie propustila všechny zadržené po útoku v Manchesteru

  • 51
Všichni podezřelí, kteří byli zadrženi po květnovém teroristickém útoku v Manchesteru, jsou už na svobodě. Oznámila to v neděli místní policie. Detektivové si prý stále nejsou jisti, zda atentátník jednal sám, nebo měl komplice.

Útok spáchal sebevražedný atentátník SalmanAbedi krátce po skončení koncertu americké zpěvačky ArianyGrandeové. Zahynulo 22 osob a více než 100 lidí utrpělo zranění (více čtěte zde). K masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Abedi, který byl libyjského původu, se stal islámským radikálem v Británii v roce 2015, a to prostřednictvím internetu a svých přátel. V den útoku prý zanechal své rodině vzkaz, v němž prosil o odpuštění (psali jsme zde).

Po útoku policie oznámila, že pátrá po síti Abediho spolupracovníků, zatčeno bylo 22 lidí. Nikdo z nich ale nebyl obviněn a byli všichni propuštěni. Novinářům to řekl šéf protiteroristické policie na severozápadě Anglie Russ Jackson.

Abedi si podle Jacksona vyrobil bombu sám. Není ale jasné, zda si suroviny obstarával také sám, ani zda někdo další o jeho plánech věděl. Někteří ze zatčených prý s Abedim měli kontakty, ale byly neškodné.

Podle britských zákonů musí být zadržená osoba do dvou týdnů obviněna nebo propuštěna. Podle Jacksona vyšetřování stále pokračuje.

Podívejte se na video ze zatýkání podezřelých:

24. května 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video