Usáma bin Ládin na archivním snímku z roku 1998.

Usáma bin Ládin na archivním snímku z roku 1998. | foto: AP

Teroristické útoky v evropských velkoměstech prý nařídil bin Ládin

  • 66
Poprvé po dlouhé době bylo slyšet o nějaké aktivitě nejhledanějšího teroristy světa. Podle zdrojů z amerických tajných služeb, jež citovalo National Public Radio, to byl právě Usáma bin Ládin, kdo nařídil provést útoky v západoevropských městech. Plány na ně byly naštěstí nedávno odhaleny.

Pokud tomu skutečně tak bylo, je to po dlouhé době poprvé, co svět znovu slyší o nějaké konkrétní aktivitě Usámy bin Ládina v souvislosti s terorismem.

Dosud se spokojoval se sporadickými verbálními výlevy na zveřejňovaných audionahrávkách (včera vyzval muslimy, aby pomohli obětem obřích záplav v Pákistánu) a spekulovalo se, že je "zahrabán" kdesi na afghánsko-pákistánském pomezí bez možnosti konkrétně ovlivňovat útočné aktivity islámských radikálů.

National Public Radio s odvoláním na nejmenované zdroje rozvědky uvedlo, že bin Ládin před několika měsíci zaslal instrukce svým aktivním pobočníkům, podle nichž žádal současné útoky v Británii, Francii a Německu. Konkrétně měly být provedeny podle vzoru "Bombaj".

V tomto indickém megaměstě předloni deset pákistánských extremistů koordinovaně postřílelo 166 lidí a vyvolalo nepředstavitelný chaos (více o teroru v Bombaji čtěte zde).

O totéž zřejmě usiloval i bin Ládin - zasévat maximální strach. Britský deník Daily Telegraph včera v této souvislosti napsal, že s cílem střílet v ulicích britských měst právě ve stylu krvavých operací islamistických komand v Bombaji absolvovalo v Pákistánu výcvik kolem dvaceti Britů.

Teroristé plánovali masakry na nejlidnatějších třídách

Podle zdrojů NPR chystali radikálové masakry na nejlidnatějších třídách západoevropských velkoměst. Měli tak zahájit novou vlnu globálních aktivit Al-Kajdy. "Víme, že bin Ládin vydal příkaz," uvedl nejmenovaný důstojník obeznámený s vyšetřováním. Zpravodajským službám se plány podařilo odhalit údajně ještě předtím, než do Evropy odcestovala sebevražedná komanda.

Teroristé plánovali útoky v Evropě

Chtěli napodobit vraždění v Bombaji

Jiný zdroj ovšem uvádí, že část atentátníků na starý kontinent už dorazila. Podle americké televize ABC se na jejich stopu přišlo během výslechu německého občana Ahmada Siddiquiho.

Ten je jako podezřelý z napojení na teroristy držen na Američany spravované letecké základně Bagrám u afghánského Kábulu. Mimo jiné se o něm tvrdí, že se modlil ve stejné mešitě jako Muhammad Atta, únosce jednoho z letounů 11. září 2001.

Po získání informací od Siddiquiho šéf CIA Leon Panetta informoval představitele Pákistánu a příslušných evropských zemí. Okamžitě se rozběhla mohutná pátrací akce, jež prý v Pákistánu vedla k zabití několika osob zapojených do spiknutí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video