Terorista Carlos, zvaný Šakal

Terorista Carlos, zvaný Šakal | foto: Profimedia.cz

Terorista Šakal půjde znovu před francouzský soud

  • 19
Venezuelský terorista Carlos známý jako Šakal znovu stane před francouzským soudem. Obžaloba ho viní ze 4 teroristických útoků v 70. a 80. letech. Zemřelo při nich 11 lidí. Carlos si už ve Francii odpykává doživotní trest za vraždu policisty a jeho informátora v roce 1975.

Začátek nového procesu se dá podle agentury Reuters očekávat koncem letoška nebo začátkem příštího roku.

Šestapadesátiletý terorista, který je veřejnosti známý pod přezdívkou Šakal, zabíjel podle prokuratury proto, aby dosáhl propuštění své družky a bývalé německé "revolucionářky" Magdaleny Koppové. Ta byla v době teroristických útoků ve francouzském vězení.

Ve spisech žaloby se dá najít bombový útok na rychlík Paříž-Toulouse z 29. března 1982, útok před pařížskou redakcí deníku Al Watan z 22. dubna 1982 a útoky na vysokorychlostní vlak TGV a na nádraží v Marseille z 31. prosince 1983.

Pokud soud Carlosovi prokáže vinu, odpyká si trest souběžně s předchozím trestem doživotí z roku 1996.

Na svědomí má údajně smrt 80 lidí
V 80. letech byl Carlos politicky blízký radikální Lidové frontě za osvobození Palestiny. Vedl tehdy mnohonárodní skupinu teroristů, která působila po celém světě s podporou tajných služeb tehdejšího komunistického bloku.

Carlose vypátrali francouzští agenti v jeho súdánském úkrytu v roce 1994. V africké zemi tehdy konvertoval k islámu a vzal si podle muslimského obřadu místní ženu. Jeho poslední družkou ale nebyla, už za mřížemi francouzského vězení se oženil se svou advokátkou.

Svůj světonázor ale čile hlásal dál. Je autorem knihy Revoluční islám, ve které se hlásí k vůdci teroristické organizace Al-Kajda Usámovi bin Ládinovi.

"Šakal" Carlos, vlastním jménem Iliych Ramírez Sánchez, je podezírán z 80 vražd spáchaných především ve jménu palestinského boje. Spojován je i s únosem ministrů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve Vídni v roce 1975 a s únosem francouzského letadla o rok později.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video