Na hotel v keňském Nairobi zaútočili teroristé, zemřelo 14 lidí

  • 43
Na luxusní hotel v keňském hlavním městě Nairobi v úterý zaútočili ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb. Z hotelu se ozval výbuch auta a následně se odpálil sebevražedný atentátník. Zásah bezpečnostních složek proti teroristům trval přes noc. Ve středu ráno keňský prezident oznámil, že všichni útočníci byli zabiti.

Útok svou povahou připomíná napadení obchodního domu Wetsgate Mall v Nairobi z roku 2013, informovala agentura AP. Kromě hotelu se v rozsáhlém nairobském komplexu známém jako DusitD2 nachází rovněž banky a kanceláře. 

Koordinovaný útok na komplex začal v úterý odpoledne výbuchem nálože v autě na parkovišti před jednou z jeho budov. Následně se sebevražedný atentátník odpálil ve vstupní hale hotelu a útočníci přicházející z vyšších pater budovy začali střílet po prchajících hostech. 

Osm hodin po první explozi vnikla do hotelu speciální policejní jednotka, která měla je měla zneškodnit poté, co se zde pravděpodobně ukryli. Záběry z bezpečnostních kamer údajně ukazovaly v prostorech hotelu nejméně čtyři ozbrojence.

Úřady pozdě večer oznámily, že útok skončil. Nová střelba a výbuchy ale byly slyšet i ve středu ráno. Speciální jednotka operovala v sedmém patře budovy, obsazené zčásti úřady, zčásti hotelem. Server Daily Nation napsal, že od areálu bylo vidět odjíždět sanitky se zraněnými. Panovaly obavy, že mnoho lidí uvázlo právě v sedmém patře.

Operace skončila dnes v 09:30 místního času (07:30 SEČ), řekl prezident. „Bezpečnostní operace skončila, všichni teroristé byli zabiti. Potvrzujeme ztrátu 14 životů, další lidé jsou zraněni,“ oznámil prezident a dodal, že evakuováno bylo 700 lidí. Zdůraznil, že Keňa je právní stát a že bude stíhat všechny, kdo se podíleli na plánování útoku. Podle něj jsou v chodu stále další bezpečnostní akce. „Všem návštěvníkům i Keňanům (sděluji): V Keni jste v bezpečí,“ prohlásil Kenyatta.

Prezident hovořil k národu ráno v době, kdy některé keňské zdroje stále hlásily střelbu z komplexu, v němž se kromě napadeného hotelu DusitD2 nacházejí také úřady, banka, restaurace a bary.

Mezi mrtvými je i Brit a občan USA

Podle předchozích zpráv bylo po útoku do márnic převezeno 15 mrtvých, prezident poté oznámil, že mrtvých je 14. Stanice BBC s odkazem na zdroj z Červeného kříže hovoří o 24 obětech. přičemž jedna oběť podle Reuters pochází ze Spojených států a další z Británie. Teroristé tvrdili, že obětí je více než 40. 

K činu se přihlásilo somálské militantní islamistické hnutí Šabáb. „Stojíme za útokem v Nairobi. Akce pokračuje“, uvedl mluvčí vojenských operací této organizace Abdiasis Abu Musab. Útok připomíná napadení obchodního domu Wetsgate Mall v Nairobi, který se odehrál v roce 2013.

Extremisté z Šabábu tehdy vtrhli do luxusního nákupního centra, kde rozhazovali granáty. Útok, který si vyžádal 67 mrtvých, skončil až po několikadenním obléhání policejními silami. Šabáb v Keni útočil i v roce 2015, kdy masakr na univerzitě ve městě Garissa na východě země nepřežilo 148 lidí.

Útok na hotelový komplex DusitD2 nastal den poté, kdy keňský soud zahájil proces se třemi muži na základě podezření, že byli zapojeni do napadení nákupního centra v roce 2013.

Hnutí Šabáb je napojeno na teroristickou síť Al-Káida, usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a zavedení islámského práva šaría v Somálsku. Organizace má v současnosti na svědomí nejvíce krvavých teroristických útoků ze všech džihádistických skupin v Africe. Odhaduje se, že v řadách Šabábu bojuje několik tisíc mužů. Hnutí ohrožuje i sousední Keňu, které se mstí za vyslání jejích vojsk do Somálska v roce 2011.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video