Útok teroristů v nairobském nákupním středisku si vyžádal desítky lidských životů (21. září 2013)

Útok teroristů v nairobském nákupním středisku si vyžádal desítky lidských životů (21. září 2013) | foto: Khalil SenosiAP

Teroristé budou nejspíš po Nairobi při chuti. Keni hrozí odliv turistů

  • 8
Zatímco se Keňa pomalu vzpamatovává z teroru, který rozpoutali v nairobském nákupním centru nejspíše radikálové ze somálského hnutí Šabáb, vyvstávají před ní citlivé problémy a výzvy. Útok může zasadit ránu turismu. A odborníci varují před nově nabytou chutí teroristů na další podobná krveprolití.

Keňa je nejsilnější ekonomikou východní Afriky. A jedním z jejích pilířů je turismus, který tvoří téměř deset procent hrubého domácího produktu. V posledním roce přilákala země na svá safari i pláže přes 1,8 milionu cestovatelů. Turismem se živí zhruba každý desátý Keňan.

Poslední vývoj

V Keni začal ve středu třídenní státní smutek k uctění památky obětí teroru. Speciální týmy v troskách komplexu nákupního centra mezitím hledají těla dalších možných obětí i útočníků. Podle poslední bilance je 72 mrtvých, z nich 61 civilistů, šest příslušníků bezpečnostních sil a pět útočníků. Jedenáct lidí je zadrženo. Šabáb na svém twitterovém účtu tvrdí, že o život přišlo 137 rukojmích. Vinu na tom prý mají keňské síly, které nedokázaly porazit mudžáhidy uvnitř centra, a proto použily "chemický plyn". Vládní mluvčí Manoah Esipisu toto tvrzení popírá a tvrdí, že stále platí oficiální bilance. Podle některých zdrojů úřady evidují kolem 60 pohřešovaných.

Zdroj: ČTK

Teď se objevují obavy, zda útok v obchodním centru, populárním i mezi cizinci, mnohé cestovatele nebo i investory opět nezastraší. Ano opět. Protože Keňa výrazný odliv zahraničních návštěvníků už v minulosti několikrát zažila. Nastal vždy po větším násilí.

Například v roce 1998 po teroristickém útoku al-Káidy na americkou ambasádu v Nairobi, při němž zemřelo přes dvě stě lidí. Nebo v roce 2008, kdy zemi ochromilo po zpochybněných volbách krveprolití a etnické násilí. A cizí vlády kolikrát varovaly své občany před cestami do země.

V normálu do šesti měsíců

I proto keňská vláda svět žádá, aby tak neučinil. A dušuje se, že je země bezpečná. Zatím se také zdá, že tak žádný stát neučinil. Třeba Británie má různá varování, ale ta jsou staršího data a spíše lokálního charakteru. Kromě cest k somálským hranicím nedoporučuje třeba návštěvy chudinských čtvrtí.

V každém případě se Keňa vždy poměrně rychle otřepala a to samé předvídají analytici i nyní. Pokud se tedy nairobská tragédie turismu vůbec nějak dotkne. To se ukáže až v příštích dnech, spíše týdnech.

"Tyto incidenty obvykle (turismus) utlumí, většinou na dva či tři měsíce. Pak se ale opět vrací do normálu. Očekávám, že bude zcela zpět v normálu během šesti měsíců. Pokud bude tedy vše v pořádku a nedojde tam k dalšímu incidentu," míní šéf Světové rady cestování a cestovního ruchu (WTTC) David Scowsill.

Podobný názor má i analytik z londýnské Citigroup David Cowan. I on tento názor podmiňuje slovem "pokud". Podle BBC totiž může teror v Nairobi povzbudit další radikály a stoupence Šabábu k dalším útokům, a to i za hranicemi Keni.

"Al-Káida a Šabáb se bez pochyb pokusí o podobné útoky, hlavně v oblasti východní Afriky. Všechny země v regionu by teď měly přistoupit k preventivním bezpečnostním opatřením," upozorňuje Korwa Adar, profesor z United States International University v Nairobi.

V případě Keni, která je mimochodem spojencem Spojených států a vůbec Západu v boji proti teroru, se dá očekávat, že bezpečnostní opatření zpřísní. Prezident Uhuru Kenyatta na středu také svolal Radu národní bezpečnosti, aby probrala možnosti protiteroristických opatření. Je však otázkou, jak budou účinná.

Boj proti Šabábu

Coby důvod teroristického útoku v Nairobi se jeví touha Šabábu pomstit se Keni za vojenskou misi v Somálsku, kde keňští vojáci spolu s jednotkami Africké unie válčí proti bojovníkům Šabábu a vytlačují je z jejich bašt. A také docílit toho, aby se vojska stáhla. Nairobi nic takového neplánuje a naopak speciální vyslanec OSN pro Somálsko Nicholas Kay vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo ofenzivu proti Šabábu rozšířit. Pro začátek by podle něj pomohly helikoptéry a ozbrojená vozidla. "Afričtí vojáci v této misi například nemají jedinou vojenskou helikoptéru, přitom země je podobně velká jako Afghánistán," prohlásil.

Zdroj: The Times

Keňa má s různými atentáty z posledních let poměrně velké zkušenosti a na většině veřejných míst proto už dříve zavedla přísnější kontroly. Jsou i při vstupech do různých veřejných budov, včetně kostelů. A nevyhnou se jim kolikrát ani děti.

Přesto skupina atentátníků s kalašnikovy dokázala keňské bezpečnostní složky zaskočit a čtyř dny jim v obchodním centru vzdorovat. BBC to vysvětluje hned několika důvody. Například hranice mezi Keňou a Somálskem, odkud možná teroristé přišli, jsou dost propustné.

Ostražitost s méně útoky polevovala

V zemi dále kvete korupce, takže s dostatečnou částkou peněz je relativně snadné dostat se do ní bez náležitých dokladů nebo kontroly. A na podstatnou část bezpečnosti v zemi dohlíží najaté soukromé firmy, které zaměstnávají málo placené pracovníky a jsou jen v omezeném kontaktu se státními složkami.

Dalším problém je fakt, že bezpečnostní opatření byla zpřísněna po každém násilí. Třeba od roku 2011, kdy Keňa začala bojovat v Somálsku proti Šabábu a ten hrozil odvetou. Dokonce tehdy v Keni i útočil a zabil tam postupně desítky lidí. Jak ale útoků ubývalo, polevovala i ostražitost Keňanů, píše BBC na webu.

Je tedy otázkou, zda tentokrát tomu bude jinak. Vzhledem k rozsahu posledního teroru (a možná i faktu, že během krveprolití zemřel i synovec keňského prezidenta), vláda v Nairobi zřejmě vynaloží mnohem větší úsilí v boji s terorem.

22. září 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video