Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obří požár ohrožuje Yosemitský park, hoří lesy napříč Evropou

  9:47aktualizováno  22:01
Hasiči v americkém státě Kalifornie bojují s největším lesním požárem, jaký stát letos zažil, evakuovali tisíce lidí. Vypukl jihozápadně od Yosemitského národního parku. Rozloha ohniska se od soboty více než zdvojnásobila. V plamenech je i řecký národní park Dadia. Francouzským hasičům se naopak podařilo zajistit požár na pobřeží západně od města Bordeaux. Lesní požáry se nedaří zkrotit ani v oblasti u hranic Slovinska a Itálie.

Stovky hasičů s plameny bojují v době extrémních veder ve velké části Spojených států. Národní meteorologická služba (NWS) na neděli předpovídala nebezpečně vysoké teploty pro oblasti od jihu Kalifornie přes pobřeží Mexického zálivu, části centrálních USA i pro východní pobřeží, přičemž místy hrozí i více než 43 stupňů Celsia.

V kalifornském okrese Mariposa, kde nyní platí nouzový stav, se v sobotu maxima vyšplhala na 35,5 stupně a podobná vedra se čekají i v nejbližších dnech.

Požár nazvaný Oak zde vypukl v pátek odpoledne v předhůří horského masivu Sierra Nevada. K sobotnímu ránu se rozrostl na přibližně 25 kilometrů čtverečních, v neděli ráno pak agentura Cal Fire monitorující lesní požáry hlásila 58 kilometrů. Plameny se údajně v extrémně suchých porostech šířily hlavně směrem na sever dál do chráněné oblasti Sierra National Forest. Obvod ohniska přitom stále nebyl vůbec zajištěný.

Plameny v kopcovité venkovské oblasti zničily několik budov a vyžádaly si nařízení evakuace pro více než 6 000 lidí, žádné oběti zatím hlášeny nejsou. V boji proti ohni jsou nasazeny asi čtyři stovky hasičů a čtyři vrtulníky, přičemž mluvčí Cal Fire uvedla, že zkrocení požáru se čeká nejdříve příští týden. Jeho příčina zatím není známá.

„S požárem Oak se zdá být u konce série relativně mírných a málo ničivých požárů v dosavadním průběhu kalifornské sezony,“ uvedl v pátek večer na twitteru klimatolog Daniel Swain působící na Kalifornské univerzitě v Los Angeles.

Ohnisko Oak rychle co do rozlohy předčilo požár Washburn, který v první polovině měsíce ohrožoval háj sekvojovců obrovských na jižním okraji parku Yosemite a který se hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Kalifornské období lesních požárů teprve začíná a mnohé z nejničivějších ohňů v dějinách západoamerického státu hořely až po začátku srpna a v případě ohně Thomas z roku 2017 dokonce až v prosinci.

„Ohňové sezony“ jsou v Kalifornii v posledních letech delší a ničivější. Riziko šíření plamenů je poháněné dlouhodobým nedostatkem vláhy a oteplováním na americkém západě, což odborníci vidí jako součást globálních klimatických změn. „Vědci uvádí, že počasí bude mít nadále extrémnější povahu a lesní požáry budou častější, ničivější a více nevyzpytatelné,“ napsala agentura AP.

Národní parky v ohrožení

S desítkami požárů porostu bojují i hasiči v Řecku. Ten největší nyní ohrožuje národní park Dadia na severovýchodě země. Oheň na území s chráněnými lesy a mnoha druhy vzácných živočichů, zejména ptáků, se snaží zastavit na 320 hasičů, kterým pomáhají dobrovolníci i vojáci. Nasazeny byly také dvě desítky letadel a vrtulníků, uvedl list Kathimerini.

Řecké úřady za 24 hodin zaznamenaly 141 požárů. Na ostrově Lesbos se oheň dostal až k pláži oblíbeného letoviska Vatera, evakuovat se musely stovky turistů. Podle agentury Reuters plameny zničily několik domů a zranily jednoho hasiče.

Požár v oblasti národního parku Dadia postupuje už čtvrtým dnem, v sobotu se kvůli němu evakuovali obyvatelé vesnice Dadia. Práci hasičům ztěžuje vítr, který neustále mění směr, a také vysoké teploty. Ty by v neděli v Řecku mohly místy vystoupit až na 42 stupňů a vlna veder má trvat ještě nejméně týden.

Oheň v národním parku znepokojuje ochránce přírody, protože už zničil pozorovatelnu dravých ptáků a blíží se k budovám správy parku. Šéf prefektury Evros Dimitris Petrovits agentuře AMNA řekl, že ochrana zvířat je prioritou a že pro zraněné živočichy vznikne dočasná záchranná stanice.

Lesní požáry hoří také na pomezí Slovinska a Itálie. Italské úřady v sobotu nařídily evakuaci tří stovek lidí z obce Savogna d’Isonzo u slovinských hranic, protože se obávali rozšíření ohně ze slovinské zalesněné oblasti Kras. Podle činitelů na obou stranách hranice se však od soboty situace zlepšila a například Italové v neděli hlásili „krocení posledních zbývajících ohnisek“.

Vedra drtí jih Evropy. Lesbos utíká před ohněm, moře na Mallorce má 29 stupňů

V oblasti Kras už hoří deset dní a nasazeno bylo 1 100 hasičů, kterým pomáhali desítky vojáků, stovky dobrovolníků i kolegové ze zahraničí. V sobotu tam hasiče navštívil slovinský ministr obrany Marjan Šarec, který řekl, že ve vzduchu už jsou všechna dostupná hasicí letadla a že pomáhají i stroje z Rakouska, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Srbska a Rumunska.

Ve Španělsku se v posledních několika dnech podařilo většinu požárů dostat pod kontrolu, plameny se ale dál šíří například na ostrově Tenerife, kde od čtvrtka zničily skoro 2 500 hektarů porostu. Skoro 600 obyvatel z obce La Guancha a okolních vesnic na severu ostrova se muselo evakuovat. Nasazeno je na 150 hasičů, kteří se ale obávají předpovědí, podle kterých by měly teploty v dalších dnech stoupnout až k 38 stupňům.

V pevninském Španělsku v neděli bylo ještě mnohem tepleji. Podle meteorologické služby Aemet řada stanic zaznamenala čtyřicítky a v obci Fuente Palmera nedaleko Córdoby naměřili rovných 45 stupňů Celsia. Varování před nebezpečně vysokými teplotami vydala agentura Aemet pro jih Španělska i na pondělí. Absolutním teplotním rekordem země je údaj 47,4 stupně zaznamenaný loni v srpnu ve městě Montoro.

Francouzské požáry pod kontrolou

Kromě požáru u města Bordeaux vypukl ve Francii začátkem minulého týdne rovněž druhý velký požár, a to v departementu Gironde. Ten zatím není stoprocentně pod kontrolou, aktuálně se však nešíří.

Evropa v plamenech. Kontinent sužují vysoké teploty i rozsáhlé požáry

Dvojice obřích ohňů zachvátila dohromady území o ploše asi 210 kilometrů čtverečních a vynutila si evakuace více než 36 000 lidí. Plameny mimo jiné zničily několik kempů poblíž největší písečné duny v Evropě Dune du Pilat, nevyžádaly si však žádné oběti na životech.

Menší z požárů, který se nyní podařilo „obklíčit“, vypukl u obcí Arcachon a La Teste-de-Buch. Lidé, kteří byli kvůli němu evakuováni, se nyní mohou začít do svých domovů vracet, oznámila prefektura.

Druhý požár zuřil u obce Landiras asi 40 kilometrů jižně od Bordeaux. Ve druhé polovině týdne už se nešíří, úřady ale upozorňují, že práce na jeho zkrocení ještě neskončily a že existuje riziko, že se znovu rozšíří.

Masivní lesní požáry se na jihozápadě Francie výrazně rozrůstaly během vlny veder, která v uplynulých dnech zasáhla vícero zemí na západě Evropy. Desítky francouzských měst a obcí na začátku týdne zaznamenaly absolutní teplotní rekordy a v Paříži v úterý naměřili 40,5 stupně Celsia, což pro francouzskou metropoli znamenalo teprve třetí záznam nad 40stupňovou hranicí po letech 1947 a 2019. V důsledku změn klimatu poháněných lidskými aktivitami budou podle expertů podobná vedra čím dál častější a intenzivnější.

Rekordy padnou na pevninském Španělsku

Ve Španělsku se v posledních několika dnech podařilo většinu požárů dostat pod kontrolu, dál ale hoří například na ostrově Tenerife, kde už plameny zničily přes 2 000 hektarů porostu.

Skoro 600 obyvatel z obce La Guancha a okolních vesnic na severu ostrova se muselo evakuovat. Nasazeno je na 150 hasičů, kteří se ale obávají předpovědí, podle kterých by měly teploty v dalších dnech stoupnout až k 38 stupňům.

OBRAZEM: Domov iberských vlků je v ohni. Španělsko sužují ničivé požáry

V pevninském Španělsku bude ještě mnohem tepleji, podle meteorologické služby Aemet by v neděli teploty v oblastech na jihu země, například v Andalusii, mohly vystoupat k 45 stupňům. Absolutní teplotní rekord padl ve Španělsku před rokem v srpnu, kdy bylo ve městě Montoro 47,4 stupně.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...