Kodex mexického drogového kartelu, který sám sebe nazývá Templářští rytíři,

Kodex mexického drogového kartelu, který sám sebe nazývá Templářští rytíři, rozdávali dva muži v autobusové lince v mexickém Michoacánu. | foto: AP

Mexičtí mariňáci zlikvidovali šéfa narkokartelu Templářských rytířů

  • 11
Mexické bezpečnostní síly zabily vůdce mocného drogového gangu Templářští rytíři Enriqua Plancarta. Proti narkokartelu, který se hlásí k symbolice středověkého rytířského řádu, se se zbraní v ruce postavili i obyčejní Mexičané.

O smrti vůdce obávaného gangu informovala agentura Reuters. Podle mexických úřadů se o zlikvidování zločince zasloužili příslušníci námořní pěchoty.

"Totožnost Enriqua Plancarta, který zřejmě zemřel při střetu s příslušníky námořní pěchoty, se nyní prověřuje," informovalo v úterý na svém twitterovém účtu ministerstvo bezpečnosti. Bezpečnostní síly podle Reuters už letos zadržely jiného z bossů Templářských rytířů Dionisia Loyu Plancarta, zvaného El Tío (Strýček).

Templářští rytíři se ve státě Michoacán objevili poprvé v roce 2011. Kontrolují hlavně obchod s kokainem a marihuanou.

Vlna násilí, kterou Templáři rozpoutali,  pobouřila i řadu místních. Obyčejní Mexičané se proto chopili zbraní, zformovali skupiny občanské sebeobrany a vyrazili do boje proti obávanému narkokartelu.

Členové občanských milicí svou revoltu zdůvodňují tím, že armáda a federální policie nedokázaly zaručit bezpečnost jejich rodinám. Místní obyvatelé se na příslušníky těchto samozvaných milicí dívají s nedůvěrou a obávají se, že se z nich rovněž stanou zločinecké gangy.

Vlna násilí, která provází rozsáhlé vojenské tažení proti drogovým kartelům, jež před sedmi lety zahájil bývalý prezident Felipe Calderón, si doposud vyžádala více než 80 000 mrtvých. V poslední době se ale podařilo zadržet nebo zlikvidovat několik vůdců těchto zločineckých organizací.

V únoru byl za pomoci Američanů zadržen mocný drogový boss Joaquín "Prcek" Guzmán. Šéf nechvalně proslulého kartelu ze Sinaloy patřil mezi nejhledanější obchodníky s drogami na světě. Za jeho dopadení nabízely USA odměnu pět milionů dolarů (100 milionů Kč) a Mexičané 30 milionů pesos (téměř 46 milionů Kč).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video