Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brazilcům začal vládnout „komorník z hororu“ podezřelý z braní úplatků

  16:59
Prezidentem Brazílie, nejmocnější země Jižní Ameriky, potvrdili senátoři Michela Temera, který doposud vládl jen dočasně. Vystřídal ve středu sesazenou Dilmu Rousseffovou. Bývalý viceprezident je přitom podezřelý ze stejných čachrů s rozpočtem jako ona. Zapletený by mohl být i do korupční kauzy kolem státní firmy Petrobras.
Brazilský prezident Michel Temer. (31. srpna 2016)

Brazilský prezident Michel Temer. (31. srpna 2016) | foto: AP

Pro prošedivělého Michela Temera byla při středečním hlasování brazilských senátorů v sázce jeho politická budoucnost. Když senátoři rozhodli většinou hlasů o sesazení Dilmy Rousseffové, otevřeli Temrovi cestu k více než dvěma letům v prezidentském křesle největšího státu Jižní Ameriky. Temer ještě téhož dne složil slib a stal se oficiálně 37. hlavou Brazílie.

Pětasedmdesátiletý Temer ukončuje 13 let vlády levice v zemi a jeho prezidentství má být ve znamení privatizace a rozpočtových škrtů. Podle agentury Reuters slíbil Brazílii v projevu po prvním zasedání kabinetu novou éru.

Řekl, že sjednotí zemi a zachrání ekonomiku utápějící se v recesi. Prioritou prý pro něj je schválení omezení výdajů pro letošní rok, přilákání zahraničních investic, omezení nezaměstnanosti a zahájení reformy penzijního systému.

Temer mluví o stabilitě a nových začátcích. Sám je přitom představitelem starých elit, jak píše německý web Der Spiegel. Temerovi hrozí sesazení kvůli údajnému falšování rozpočtu před minulými volbami, což byl důvod kvůli kterému senátoři sesadili jeho předchůdkyni. Podezřelý je však i v úplatkářské kauze kolem státní společnosti Petrobras.

Dilma Rousseffová a brazilský viceprezident Michel Temer (1. ledna)
Brazilský prezident Michel Temer a jeho předchůdkyně Dilma Rousseffová. Na...
Dilma Rousseffová a brazilský viceprezident Michel Temer (1. ledna)

V souvislosti s jedním z největších korupčních skandálů v historii Brazílie jsou vyšetřovány či byly obviněny desítky politiků z vládních i opozičních stran. Prozatím je však Temer, kterému rivalové přezdívají „komorník z hororu“, v čele Brazílie a zůstat tam má až do konce roku 2018. Zmíněnou přezdívku si vysloužil jednak protože připomíná jednu takovou hororovou postavu, a za druhé má pověst zdrženlivé figury, která působí, že toho hodně ví, ale málo toho říká na veřejnosti.

Syn libanonských přistěhovalců

Michel Miguel Elias Temer Lulia se narodil 23. září 1940 do rodiny křesťanských libanonských přistěhovalců. Rodiče do São Paula emigrovali ve dvacátých letech a v Brazílii vychovávali celkem osm dětí, přičemž Michel byl nejmladším z nich. „Můj otec vždycky říkal, že Brazílie je místem, kde se dá ‚dělat Amerika’. Tím myslel, že je Brazílie místem, které má potenciál růst a prosperovat,“ svěřil se v roce 2014 Temer libanonskému magazínu Executive.

Milovník poezie

Temer je podruhé ženatý a jeho žena Marcela je často v hledáčku médií. Bývalá královna krásy je o více než čtyřicet let mladší než Temer. Svému muži je však oddaná natolik, že si jeho jméno dokonce nechala vytetovat na krk. V jednom rozhovoru se také nechala slyšet, že o ní její muž napsal několik básní, které jsou součástí jeho sbírky poezie s názvem „Anonymní intimita“.

Temer má s manželkou dvě děti, další čtyři má z předchozího manželství a ze vztahu s novinářkou.

Jako dítě nevyrůstal v přepychu. Zatímco jeho starší sourozenci pracovali, mladší dostali příležitost studovat. Temer nakonec vystudoval na Právnické fakultě univerzity v São Paulu a doktorát získal na Pontifikální katolické univerzitě v São Paulu. Po studiu pracoval jako státní zástupce a státní tajemník pro veřejnou bezpečnost. Stal se také profesorem ústavního práva a napsal řadu právnických knih.

Do politiky vstoupil až v roce 1987, což byla vcelku bouřlivá doba na vstup do sněmovny. V zemi zrovna probíhal přerod po pádu vojenské junty, která vládla v Brazílii přes dvacet let. Temer jako zkušený právník se rychle dostal do Brazilského ústavodárného shromáždění a pomáhal pokládat nové základy státu. „Protože jsem byl expert na ústavní právo, hrál jsem důležitou roli při obnově demokracie v naší zemi,“ vzpomíná Temer na životní okamžik.

Postupně se vypracoval na šéfa Strany brazilského demokratického hnutí (PMDB), centristické strany sehrávající v Brazílii roli jazýčku na vahách při vytváření všech vládních koalic od návratu země k demokracii po dlouhém období vojenských diktatur.

Spolu s levicovou Stranou pracujících (PT) prezidentky Rousseffové tvořila PMDB i poslední vládní koalici, a to až do letošního března. Tehdy však z koalice vystoupila a zvýšila tak pravděpodobnost odvolání Rousseffové. Temer neskrýval, že chce prezidentku v čele země nahradit. Provizorně k tomu došlo v květnu, kdy byla Rousseffová sesazena dočasně, a potvrzení přišlo s hlasováním senátu na konci srpna.

Neobjasněné kauzy

Mezi Brazilci není Temer u mnoha lidí oblíbený. Když na jaře dělal brazilský list Folha de São Paulo průzkum mezi obyvateli, chtělo Temera pryč z politiky 58 procent Brazilců. Na úvodním ceremoniálu Olympijských her v Riu de Janeiru ho diváci vypískali (psali jsme i zde). Temer se však nevzdává. „Chci znovu získat důvěru Brazilců,“ řekl v rozhovoru s americkou CNN, když reportérka narážela na nepřízeň obyvatel.

Stoupenci Dilmy Rousseffové protestují proti Michelu Temerovi. (31. srpna 2016)
Stoupenci Dilmy Rousseffové protestují proti Michelu Temerovi. (31. srpna 2016)
Stoupenci Dilmy Rousseffové protestují proti Michelu Temerovi. (31. srpna 2016)

Otázkou je, jak dlouho se Temer v úřadu udrží. I jemu totiž hrozí sesazení, a to kvůli údajnému falšování rozpočtu před minulými volbami. O ustavení speciálního výboru parlamentu v této věci požádal v dubnu jeden ze soudců nejvyššího soudu.

Podle některých zdrojů také přijal, údajně nelegálně, 1,5 milionu dolarů (asi 36 milionů korun) před volbami od stavební firmy, která spolupracovala se státní firmou Petrobras. Podle Temera to byl legální dar na volební kampaň. Podle brazilské justice figuroval také na seznamu stavební firmy Camargo Correa, která mu v 21 případech vyplatila celkem 345 tisíc dolarů. Existuje podezření, že to byly úplatky.

Další obvinění spojené s Temerem se objevilo v červnu - bývalý šéf společnosti Transpetro Sérgio Machado, který se rozhodl vypovídat výměnou za nižší trest, oznámil, že Temer ho žádal o černé fondy od firem obchodujících s firmou Transpetro. Tu Machado řídil v letech 2003-2015 a jejím vlastníkem je Petrobras. Peníze měly jít na kampaň Gabriela Chalita z Temerovy PMDB, který v roce 2012 kandidoval na starostu města São Paulo. Celkem mělo jít o 400 tisíc dolarů (9,6 milionu Kč). Temer všechna obvinění popírá.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...