Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin: Mám právo použít na Ukrajině sílu, snad ho nebudu muset využít

  10:09aktualizováno  14:07
Ruský prezident Vladimir Putin odmítl, že by na východě Ukrajiny působily ruské jednotky. "Všechno jsou to místní občané," řekl v televizním vystoupení ruské státní televize, kde odpovídá na dotazy diváků. Vrátil se také k otázce anexe Krymu.

Putin ve čtvrtečním vystoupení v televizi upozornil, že Rusko hodlá o současné vypjaté situaci na Ukrajině v první řadě vyjednávat, možnost silového řešení však není zcela vyloučena.

"Faktor síly na mezinárodním poli tu vždycky existoval, existuje a bude existovat," prohlásil šéf Kremlu. "Rada federace Ruska dala (ruskému) prezidentovi právo nasadit ozbrojené síly na Ukrajině. Pevně doufám, že nebudu nucen toto právo využít a že politickými a diplomatickými prostředky se nám podaří vyřešit všechny nejnaléhavější aktuální problémy Ukrajiny," objasnil Putin.

V otázce separatistických tendencí na východě Ukrajiny Putin odmítl, že by šlo o předem naplánovanou iniciativu Moskvy, jíž realizují neoznačení ruští vojáci a agenti. "Na východě Ukrajiny nejsou žádné ruské jednotky. Všechno jsou to místní občané," prohlásil.

Opřel se přitom dále do vládnoucích sil v Kyjevě a jejich postupu při řešení nepokojů ve východoukrajinských regionech. "Došlo to až tak daleko, že na civilní obyvatelstvo vyslali tanky a letectvo, to je další zločin dnešních mocných v Kyjevě," odpověděl na jednu z otázek, kterou zaslali do studia diváci. Namítal, že ukrajinská vláda by měla s proruskými separatisty na východě země raději vést dialog.

Putin přiznal vojenský zásah na Krymu

Ruský prezident se v televizi vrátil také k měsíc starým událostem na Krymském poloostrově. Znovu zopakoval, že Moskva postupovala tak, aby ochránila ruskojazyčné obyvatelstvo, které se ocitlo v nebezpečí.

"Na jihu a jihovýchodě Ukrajiny se lidé začali obávat o svou budoucnost s ohledem na vlnu nacionalismu a hrozby na jejich adresu a také snahy zrušit některá práva národnostních menšin," řekl šéf Kremlu.

"Na místa gubernátorů a další vedoucí pozice regionů byli vysláni lidé z Kyjeva, u nichž je podezření, že své majetky získali rozkrádáním," vrátil se ruský prezident k událostem, které předcházely anexi Krymu.

K odtržení poloostrova prohlásil, že ani v tomto případě nešlo o připravovanou akci."Nic se nepřipravovalo předem, všechno se dělo za chodu na základě okamžitých požadavků. Naším úkolem bylo zajištění bezpečnosti občanů," řekl.

V dalších větách nicméně Vladimir Putin vůbec poprvé nepřímo přiznal, že Moskva se na Krymském poloostrově vojensky angažovala. "...za zády sil krymské domobrany samozřejmě stáli naši vojáci a jednali velmi korektně, ale rozhodně a profesionálně," řekl. Blíže se Putin k roli ruských vojáků nevyjádřil.

"Museli jsme učinit opatření, aby se situace na Krymu nevyvíjela tak, jako teď na východě Ukrajiny, kam přijely tanky," uvedl s poukazem na "zelené mužíčky", jak se začalo přezdívat neoznačeným rusky mluvícím ozbrojencům na poloostrově. Referendum o připojení poloostrova k Rusku by jinak podle něj nemohlo být uspořádáno důstojně.

Odmítl ale, že by připojení bylo vynucené. "Rusko nepřipojilo Krym silou, Rusko pouze vytvořilo podmínky pro svobodný projev vůle obyvatel Krymu a Sevastopolu. Rozhodli se sami občané," vysvětloval Putin.

Je to vytlačování Ruska, namítal šéf Kremlu

Krize na Ukrajině

Vladimir Putin dále v televizním vystoupení upozornil mimo jiné na setrvávající bipolaritu světového uspořádání a nepřímo osočil další politické hráče z manipulací. Umístění amerického raketového štítu ve východní Evropě podle něj povede jen k závodům ve zbrojení. 

V otázce bouřlivého vývoje na Ukrajině pak hovořil velmi obdobně, když se zmínil o "vytlačování Ruska z tohoto velice důležitého regionu, doslova posetého kostmi ruských obětí". Několikrát ve svém projevu naznačil, že současným děním hýbou "jisté síly", které nechtěl konkrétně jmenovat. "Podívejte se, co se stalo s Jugoslávií. Rozřezali ji na malé kousíčky a s těmi teď manipulují. V zásadě totéž chce někdo teď udělat s námi," prohlásil.

"Budeme ale i nadále trpěliví, budeme i nadále důsledně vyjednávat a uděláme všechno pro to, aby byla zajištěna bezpečnost ruského národa," upozornil.

O situaci na Ukrajině se jedná v Ženevě

Ruský prezident dále ocenil čtvrteční zahájení rozhovorů světových mocností o ukrajinské krizi v Ženevě. "Považuji za důležité zahájení dnešních jednání. Je důležité, abychom navrhli lidem skutečný, nikoliv falešný dialog," uvedl Putin. "Věřím, že si jednou s Ukrajinou porozumíme," dodal.

O vypjaté situaci na Ukrajině nyní jednají ministři zahraničí EU, USA, Ruska a Ukrajiny. Čtyřstranných jednání se účastní šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová a ministři Sergej Lavrov, John Kerry a za Ukrajinu Andrij Deščycja.

Jeden z dotazů položil Putinovi psanec Snowden

Ruský prezident odpovídal na dotazy televizních moderátorů ve studiu i diváků ze všech koutů země prostřednictvím živých vstupů. Lidé se hlavy státu mohli ptát i po telefonu nebo svého dotazy zaslat. Podle produkce se tak sešlo celkem 2,5 milionu otázek pro nejmocnějšího muže Ruska.

Mezi řadou odborníků, ale i obyčejných lidí se nicméně zvlášť vyjímal dotaz od jednoho diváka v angličtině: bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena.  Ten v Rusku pobývá na neznámém místě od chvíle, kdy mu byl v zemi udělen azyl. Do Ruska se schoval před americkou spravedlností. 

Někdejší expert NSA, který světu vyzradil informace o rozsahu výzvědných aktivit americké vlády, se Putina ptal, zdali se k takovýmto praktikám uchyluje i Rusko.

Šéf Kremlu ale popřel, že by Rusko masově sbíralo data z internetové a telefonické komunikace. Řekl, že by to bylo v rozporu s ruskými zákony.

Při přestřelce na východě Ukrajiny zemřeli tři proruští separatisté:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

58 hodin v kuse. Nigerijský šampion překonal světový šachový rekord

20. dubna 2024  10:50,  aktualizováno  17:02

Nigerijský šachový šampion Tunde Onakoya úspěšně překonal světový rekord v nejdelším šachovém...

Tři scénáře prohry na Ukrajině. Co se očekává bez podstatné pomoci

20. dubna 2024  17:01

Ukrajinský boj proti ruskému agresorovi je stále zoufalejší. Armáda má nedostatek dělostřelecké...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Nečekaná jména v eurovolbách. Brusel láká přítele Jonáka i třetího Okamuru

20. dubna 2024  15:56

Premium Každé volby se na zadních místech kandidátek objeví nějaké známé jméno, které byste v politice...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...