náhledy
Tchajwanští rybáři přišli už před lety na zajímavý způsob rybaření. Pomocí síry zažehnou velký oheň, který ryby přiláká a oni už je jen vyloví. Tradiční způsob lovu však postupně upadá a dnes se mu věnuje už jen hrstka mužů.
Autor: Tyrone Siu, Reuters
Pod noční oblohou pluje skupina rybářů, kteří jsou jako jako každou noc na lovu sardinek. Jejich loď ozařuje velká pochodeň.
Autor: Tyrone Siu, Reuters
Na ryby funguje oheň jako magnet. Zatímco jeden rybář manipuluje s pochodní, ostatní nastavují sítě a vytahují bohatý úlovek.
Autor: Tyrone Siu, Reuters
Na severu Tchaj-wanu bývaly takových lodí tři stovky. Nyní praktikují tradiční rybaření zapálenou sírou jen tři lodě, jak uvádí rybářská asociace v okrese Ťin-šan severně od Tchaj-peje.
Autor: Tyrone Siu, Reuters
Tradici započali místní rybáři před stovkami let, dnes tento druh rybolovu živí jen asi třicítku mužů.
Autor: Tyrone Siu, Reuters
Jejich sezona trvá tři měsíce od května do července, kdy sardinky připlouvají na sever Tchaj-wanu.
Autor: Tyrone Siu, Reuters
Každou noc stráví muži na moři až šest hodin a domů si odvezou tři až čtyři tuny sardinek. Když je úlovek dobrý, mohou si přijít až na 4 500 dolarů (asi 110 tisíc).
Autor: Tyrone Siu, Reuters
„Můj denní příjem je nestabilní, ale abych se uživil, musím rybařit,“ řekl 60letý majitel jedné z lodí Ťien Kchun. Vláda rybáře dotuje, aby v tradičním rybaření pokračovali.
Autor: Tyrone Siu, Reuters
V roce 2013 se v Ťin-šanu poprvé uspořádal Festival rybaření hořící sírou. A od loňského roku je speciální způsob lovu dokonce zapsán jako národní kulturní dědictví.
Autor: Tyrone Siu, Reuters
Letos tuto tradici na vlastní kůži mohli zažít turisté. Zážitek je vyšel v přepočtu na 1 100 až 4 224 korun.
Autor: Tyrone Siu, Reuters