Nad Tchaj-wanem svítily české vlajky. Země děkuje za poslané vakcíny

  • 62
Na proslulém mrakodrapu Tchaj-pej 101 v hlavním městě Tchaj-wanu se v neděli rozsvítily české vlajky. Ostrovní stát tak vyjádřil dík České republice, která mu zaslala dávky vakcíny proti koronaviru od společnosti Moderna.

Zásilka 30 tisíc dávek vakcíny Moderna dorazila na Tchaj-wan v neděli večer. Na palubě letu z Prahy přes Istanbul ji přepravila společnost Turkish Airlines, informoval server Taiwan News

Více než 500 metrů vysoký mrakodrap se 101 patry proto promítl na svých stěnách vlajku České republiky se vzkazem „děkujeme“ v čínštině a angličtině. Dále se objevila hesla jako „přátelství nezná vzdálenost“, „demokratičtí partneři“ nebo „posílání lásky na tisíce mil“.

Český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch avizoval dar pro Tchaj-wan 26. července. Tamní prezidentka Cchaj Jing-wen mu obratem poděkovala. „Tchaj-wan a Česká republika jsou nejenom partneři v otázkách demokracie a svobody, ale jsou také dobří přátelé,“ řekla tehdy.

Tchaj-wan už dostal darem asi šest milionů dávek vakcín od Japonska a USA, což mu umožnilo urychlit vakcinaci. Vakcíny ostrovu darovaly i Litva nebo Slovensko. Tchaj-wan naopak od začátku pandemie poskytoval roušky do celého světa včetně České republiky. Daroval Česku také pět linek na výrobu těchto ochranných prostředků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video