Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je libo leopardy? Belgická firma jich má desítky, chce je poslat Ukrajině

  19:47
Ve skladech belgické společnosti OIP Land Systems jsou uschovány desítky tanků Leopard 1 a dalších obrněnců. Majitel firmy Freddy Versluys je odkoupil od evropských zemí, které je už nepotřebovaly. Současně tak předpověděl, že jednoho dne bude po vojenském vybavení znovu poptávka. Nyní by svou sbírku rád viděl v akci na Ukrajině.

Na předměstí Tournai, ospalého středověkého městečka ve francouzsky mluvící části Belgie, stojí nenápadný šedý hangár, skrytý za plotem. Uvnitř je nespočet řad německých tanků Leopard 1 a dalších těžkých bojových vozidel.

Uvnitř jsou schované dokonce i některé typy zbraní, které jsou na vrcholu ukrajinského vojenského seznamu přání.

Hangár patří belgické obranné společnosti OIP a obsahuje jednu z největších soukromých zásob zbraní v Evropě. „Mnoho z těchto tanků tu stojí léta. Doufejme, že teď nastal čas, aby konečně viděli nějakou akci, a to na Ukrajině,“ řekl šéf OIP Freddy Versluys pro britský deník The Guardian.

„Tady máme 50 leopardů 1,“ řekl a ukázal při prohlídce hangáru. „Máme také 38 německých tanků Gepard, 112 rakouských lehkých tanků SK-105, dále 100 italských obrněnců VCC-2 a 70 kusů M113.“

Celkově má ​​jeho firma na skladě asi 500 obrněných vozidel. „Pravděpodobně se jedná o nejširší soukromý arzenál tanků v Evropě,“ tvrdí Versluys, který má ve vojenském sektoru dlouhou historii.

ANALÝZA: Tanky pro Ukrajinu budou. Ale kolik? A hlavně: kdy?

Po dokončení vojenské služby strávil Versluys devět let prací pro belgickou armádu v divizi, která byla zodpovědná za kontrolu kvality tanků a munice. V roce 1989 nastoupil do firmy OIP, která se specializovala na optická zařízení, kde nakonec založil dceřinou společnost OIP Land Systems, která skupovala staré vojenské vybavení a předvídala, že jednoho dne po něm bude opět poptávka.

„Všechno, co děláme, je zde legální, řídíme se podle pravidel a máme všechny potřebné licence,“ vysvětlil Versluys.

Tržní cena bývala milion korun za kus

Při procházce po úzkých dlážděných uličkách Tournai je těžké si představit, že takové zbraně jsou jen 15 minut chůze odtud. Versluys během posledních dvou desetiletí skoupil většinu svých současných zásob a tanky získal přímo od evropských vlád. Snížil tak jejich výdaje na obranu.

Od pádu Sovětského svazu se evropské státy snažily nahradit některé těžké a nákladné tanky z dob studené války lehčími vozidly potřebnými pro kratší mírové mise po celém světě. Obranné škrty urychlila ekonomická krize v roce 2008 a do roku 2014, kdy Vladimir Putin anektoval Krym, evropské vojenské výdaje dosáhly historického minima.

Scholz s tanky správně váhal, pamatujme na druhou světovou, říkají Němci

V rámci jednoho z větších obchodů Versluys koupil 50 tanků Leopard 1, které belgická vláda vyřadila z provozu v roce 2014, každý za 37 tisíc eur (asi 879 961 Kč). „Byla to tržní cena kvůli geopolitické situaci v té době, ale nákup těch vyřazených tanků byl pro nás obrovský hazard. Velké riziko,“ uvedl.

Leopard 1 pochází z 60. let, je lehčí a méně výkonný než novější tanky Leopard 2, jejichž dodávku na Ukrajinu Německo odsouhlasilo minulý týden. Němečtí představitelé ale uvedli, že by stále byly schopny konkurovat ruské bitvě.

Potřeba bude nový motor, tlumiče...

Společnost Versluys po celá léta nemohla leopardy 1 a gepardy prodat, protože německé zákony vyžadují souhlas Berlína pro reexport jejich vojenského vybavení. Ale rozhodnutí kancléře Olafa Scholze z minulého týdne o leopardech 2, otevřelo nové možnosti.

Ruská invaze na Ukrajinu a následná bezprecedentní západní vojenská podpora Kyjevu již vedly Versluyse k prodeji 46 lehkých obrněných vozidel M113 do Spojeného království, které je poté převedlo na Ukrajinu jako součást vojenského balíčku. Belgie, jež nemá ve svém obranném skladu žádné tanky, také prozkoumala možnost odkoupení leopardů 1.

Belgická ministryně obrany Ludivine Dedonderová minulý týden řekla, že zahájila jednání s OIP, ale obvinila firmu, že se snaží z prodeje vydělat „obrovský zisk“. „Jednání stále probíhají, ale nehodlám platit půl milionu za tank, který není ani zdaleka připraven k boji,“ řekla Dedonderová belgickým médiím.

Západní vs. ruská. Na Ukrajině se střetnou dvě tankové školy, říká praporčík

Versluys popřel, že by ho belgická vláda oslovila, a doplnil, že je těžké odhadnout cenu, za kterou by tanky prodal. „Nemá smysl teď mluvit o cenách, protože musíme zkontrolovat stav každého tanku, a co je na nich potřeba opravit,“ řekl.

Zdůraznil, že to může trvat měsíce a náklady na opravy mohou dosáhnout až jednoho milionu eur za každý tank. „Tihle kluci potřebují nový motor, tlumiče, nejnovější radarovou technologii a ten seznam ještě pokračuje.“

Versluys také řekl, že ho nedávno oslovil ukrajinský státní vývozce a dovozce zbraní ohledně možnosti koupě. Dále je v kontaktu se Spojenými expedičními silami Spojeného království (JEF). „Jsme otevřeni všem možnostem. Ale cena musí být spravedlivá, nejsme charita,“ řekl.

25. ledna 2023

Kdo tušil, že se v Evropě ještě použijí tanky?

Zatímco Německo zrušilo zákaz vývozu leopardů, další překážky zůstávají. OIP stále není schopen prodat své velké zásoby lehkých tanků rakouské výroby SK-105, protože Vídeň exporty neschválila. „Je to velká škoda, protože jsou v dobrém stavu a dají se snadno připravit,“ řekl.

Válku rozhodne Krym, říká uznávaný generál. Protiofenzivě brání zpoždění zbraní

V Bruselu se vedla debata o tom, zda bylo krátkozraké vyřadit své tanky z provozu. „Při zpětném pohledu je příliš jednoduché říci, že zbavit se tanků byla chyba,“ řekl šéf Královského vysokého institutu obrany Joe Coelmont.

„Po pádu Sovětského svazu bylo prostě nepředstavitelné, že by v Evropě došlo k bitvě ve stylu druhé světové války. S vládními škrty v rozpočtu na obranu se musela rozhodovat armáda o snížení počtu starších tanků, bylo to tou nejlogičtější volbou.“

Versluys odmítl obvinění vznesená některými Belgičany, že se snaží na válce vydělávat. „Všichni si myslí, že vyděláváme spoustu peněz, ale podívejte se kolem sebe, zatím je hangár plný,“ řekl.

„Tyto tanky jsme vzali, když je nikdo nechtěl. Teď bych je moc rád viděl na Ukrajině,“ uzavřel.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...