Afghánská armáda se připravuje na střet s Talibanem (Kundúz, 21. června 2015).

Afghánská armáda se připravuje na střet s Talibanem (Kundúz, 21. června 2015). | foto: AP

Taliban v Afghánistánu povraždil téměř tři desítky pohraničníků

  • 33
Radikální islamisté z hnutí Taliban obsadili stanoviště pohraniční stráže na jihu Afghánistánu a zabili 29 policistů. K pákistánským hranicím podle představitelů provincie Hílmand nestihly dorazit posily. Taliban se mezitím stáhl z centra Kundúzu a uvěznil stovky řidičů na zablokované dálnici.

Boj o stanoviště pohraniční stráže na jihu Afghánistánu trval podle agentury AP tři dny. „Kdyby se na místo včas dostaly posily, policisté mohli přežít,“ prohlásil Bašír Ahmad Šakír, který zasedá v místní radě provincie Hílmand.

Během bitvy s Talibanem zahynulo 21 pohraničníků, dalších osm mužů vzali islámští radikálové do zajetí. Později však všechny policisty zavraždili.

Radikální hnutí Taliban, které do příchodu Američanů v roce 2001 pět let vládlo většině afghánského území, v posledních týdnech výrazně zesílilo své bojové operace. Na konci září jeho stoupenci například obsadili strategicky důležité město Kundúz na severu země.

Kdo se rozjede, toho zastřelíme, hrozí Taliban na dálnici

Tvrdé boje zmítaly ulicemi Kundúzu celé dva týdny. Zapojilo se do nich i americké letectvo, které však při jednom z úderů zničilo i místní nemocnici Lékařů bez hranic. Zahynulo nejméně 22 lidí, jejich rodinám už Washington slíbil odškodnění (více se dočtete zde).

Taliban v úterý oznámil, že se jeho bojovníci z Kundúzu stahují. Bílý dům to podle svého mluvčího Joshe Earnesta uvítal, píše agentura Reuters.

Boje se naopak rozhořely v okolních provinciích, na jihu země navíc Taliban zablokoval dálnici mezi Kábulem a Kandahárem.

V dlouhých kolonách podle katarské televize al-Džazíra uvázly stovky řidičů. Radikálové jim údajně vyhrožují, že pokud se rozjedou, začnou střílet. Talibanský mluvčí Zabijuláh Mudžáhid však televizi ujistil, že jeho bojovníci na dálnici nikoho nezabili. Řidičům prý pomůžou najít jinou trasu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video