Evropská unie je podle Ursuly von Leyenové v kontaktu s radikálním...

Evropská unie je podle Ursuly von Leyenové v kontaktu s radikálním islamistickým hnutím Tálibán. (21. srpna 2021) | foto: ČTK

S Tálibánem jsme v kontaktu, jeho pozici však neuznáváme, řekla Leyenová

  • 106
Evropská unie je podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von Leyenové v kontaktu s radikálním islamistickým hnutím Tálibán. Uvedla to v pátek na konferenci v Madridu. Také oznámila, že navrhne navýšení humanitární pomoci pro Afghánistán. Pomoc ale bude podmíněna dodržováním lidských práv.

Jednání mezi Tálibánem a Evropskou unií nejsou politického charakteru a neznamenají, že by EU pozici povstalců uznala, zdůraznila šéfka Evropské komise. „Můžeme poslouchat slova Tálibánu, ale budeme je posuzovat v první řadě podle jejich skutků a činů,“ dodala.

Zároveň oznámila, že navrhne navýšení humanitární pomoci pro Afghánistán a poskytnutí financí zemím, které se podílí na přesídlení afghánských uprchlíků. Problematiku přesídlení hodlá přednést i na setkání skupiny zemí G7 plánovaném na příští týden.

Rozvojová pomoc EU je však podle předsedkyně podmíněna dodržováním lidských práv, dobrým chováním vůči menšinám a respektu k ženám a dívkám. Von der Leyenová uvedla, že navrhne zvýšení stávající částky 57 milionů eur (1,5 miliardy Kč).

V pátek spolu se šéfem Evropské rady Charlesem Michelem a španělským premiérem Pedrem Sánchezem navštívila leteckou základnu Torrejón de Ardoz poblíž Madridu. Španělsko tam pro Afghánce postavilo uprchlický tábor.

V přijímacím centru se nyní nachází afghánští spolupracovníci unijních institucí, kteří byli v minulých dnech evakuováni z Kábulu. Čekat tu budou na přesídlení do některé ze zemí evropské sedmadvacítky.

S Tálibánem se musíme začít bavit, plánuje ministr zahraničí Kulhánek

Po vrcholu migrační vlny v roce 2015, kdy do států EU přišlo více než milion běženců převážně ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, se Bruselu podařilo snížit počet příchodů, mimo jiné díky smlouvě s Tureckem. Ankara se v ní zavázala, že výměnou za finanční podporu EU žadatelům o azyl poskytne útočiště na svém území.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video