Muž zraněný při bojích v syrském Aleppu (13. září 2012)

Muž zraněný při bojích v syrském Aleppu (13. září 2012) | foto: AP

Syrští křesťané sáhli po zbraních, jejich milice bojují proti povstalcům

  • 152
V syrské občanské válce se objevil nový činitel. Do bojů se zapojili také místní křesťané, kteří se doposud v konfliktu mezi režimem Bašára Asada a povstalci snažili zůstat nestranní. Britští novináři zjistili, že ve městě Aleppo vytvořili křesťané ozbrojené milice a postavili se na stranu režimu.

Křesťané z Aleppa se podle webu telegraph.co.uk nejdříve jen snažili bránit své kostely. Když ale město zachvátily urputné boje mezi armádou a bojovníky Syrské osvobozenecké armády (FSA), nafasovali zbraně od vládních vojáků a po boku arménských milic se postavili rebelům.

"Každý tu bojuje s každým," popisuje situaci v druhém největším městě Sýrie arménský křesťan George. "Arméni bojují proti FSA, protože věří, že je poslali turečtí utlačovatelé. Křesťané se snaží bránit svoje čtvrti. Provládní milice Šabíha jen zabíjejí a znásilňují. Armáda bojuje s FSA a PKK (kurdští nacionalisté) mají také svoje vlastní milice," vysvětluje arménský bojovník.

V uplynulých šesti týdnech se do bojů zapojilo nejméně 150 křesťanských a arménských bojovníků, kteří si připisují zásluhy za vyhnání povstalců ze své čtvrti Džidá, spleti úzkých uliček korunované věžičkami a kupolemi maronitských, arménských a pravoslavných chrámů. "Odstřelovači FSA se usídlili na střechách a stříleli po maronitských kostelích a místních Arménech," říká kněz z Aleppa, který uprchl do Bejrútu a novinářům se představil jako John.

Zprávy z města na severu Sýrie naznačují, že ve zdejších bojích hrají významnou úlohu džihádisté. Tamější náboženské menšiny se bojí, že by je mohl potkat stejný osud jako irácké křesťany, kteří se po pádu Saddáma Husajna stali terčem sektářského násilí. "Nikdy jsem vládu nepodporoval, ale FSA jsou jen bandou grázlů a zlodějů," vysvětluje uprchlý kněz.

Masakry a válečné zločiny páchané v Aleppu mají na svědomí zřejmě všechny bojující strany. Povstalci nedávno umístili na internet video ukazující těla 20 povražděných Asadových vojáků. Ve čtvrtek dorazil do Damašku zvláštní vyslanec OSN Lachdar Brahímí. Sejde se s Bašárem Asadem i čelnými představiteli opozice. Naděje na ukončení krveprolití jsou však velmi malé.

Aleppo, Sýrie

Aleppo, Sýrie


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video