Syrská tajná policie zatkla dvaatřicetiletou Česku (ilustrační foto)

Syrská tajná policie zatkla dvaatřicetiletou Česku (ilustrační foto) | foto: AP

Syrská tajná policie zatkla Češku, viní ji z podpory rebelů

  • 142
Tajná policie v Sýrii zadržela 24. června dvaatřicetiletou Češku Sandru Bitarovou. Žena v Sýrii dlouhodobě žije. Její rodina ani české velvyslanectví o ní nemají žádné zprávy. Podle neoficiálních zpráv je obviněná z podpory opozičních rebelů, uvedla Česká televize.

Sandra Bitarová v Sýrii žije trvale a pracuje v damašské reklamní agentuře. Její otec je Syřan, sama má ale i české občanství. Podle rodiny se Bitarová o politiku nezajímá, zatčení ovšem může souviset s jejím otcem, který je umírněný opoziční aktivista a patří mezi kritiky režimu, uvedla Česká televize.

Ženu si policie předvolala před necelým měsícem. Bitarová o tom informovala českou ambasádu. "Zaznamenali jsme si všechno, kam jde a podobně. Po výslechu se měla vrátit, ale nevrátila," řekla ČT česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipiová. Podle ní je Bitarová zadržena kvůli spolupráci s opozicí. Tu režim Bašára Asada přitom interpretuje jako podporu teroristů.

Ministerstvo zahraničí jedná o propuštění zadržené

Syrská policie Bitarovou na jeden den zadržela už letos v březnu. České ministerstvo zahraničí k tomu tehdy od syrské strany nedostalo žádné vysvětlení.

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář dnes v prohlášení uvedl, že česká ambasáda je denně v kontaktu s místními úřady a hledá možnosti propuštění zadržené. "Máme informace o stavu zadržené i o obviněních, která jsou vůči ní vznášena," uvedl Kolář bez dalších podrobností.

Krveprolití v Sýrii zažehly v březnu 2011 pokojné protesty proti téměř čtyřicetileté vládě klanu Asadů. Když režim proti demonstracím zasáhl silou, sáhla opozice po zbraních. Podle aktivistů už při střetech zahynulo téměř 16 tisíc lidí.

Mezinárodní společenství přes veškeré hlasité odsudky Asadova režimu stále neví, jak spirálu násilí zastavit. Selhala i iniciativa někdejšího generálního tajemníka OSN Kofiho Annana, jehož šestibodový plán měl krveprolití zastavit a obě strany přivést k jednacímu stolu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video