Ilustrační foto | foto: Reuters

USA mají důkazy o použití chemických zbraní. Asad varuje před intervencí

  • 721
Syrský prezident Bašár Asad i nadále razantně odmítá podíl na posledním údajném chemickém útoku u Damašku. Varoval Washington před případnou intervencí s tvrzením, že by možný útok USA stejně skončil neúspěchem. Americký ministr zahraničí John Kerry prohlásil, že si je použitím chemických zbraní téměř jistý.

Syrský prezident Bašár Asad tak reagoval na sobotní sérii jednání svého amerického protějšku Baracka Obamy a jeho bezpečnostních poradců, při nichž padlo několik scénářů řešení syrské krize, přímou vojenskou intervenci nevyjímaje.

Inspektoři OSN pod palbou

Kvůli údajnému použití chemických zbraní přijeli do Sýrie začátkem srpna inspektoři OSN. Od začátku týdne mají na místě začít vyšetřovat také poslední hlášený útok poblíž Damašku.

Jedno z vozidel jejich konvoje však v pondělí zasáhli neznámí odstřelovači. Podle mluvčího OSN se konvoj stal terčem úmyslné střelby již několikrát, a pondělní útok tak není výjimkou. Už krátce po výjezdu inspektorů explodovalo v oblasti několik granátů.

Zasažené vozidlo bylo poškozeno, nikdo ale nebyl při incidentu zraněn, takže nakonec inspektoři dorazili do cíle náhradním vozidlem.

Ačkoliv se Obama dosud zdráhal vojensky zaútočit proti Sýrii, již před rokem se nechal slyšet, že by názor změnil v případě, kdyby Damašek sáhl do zásoby svých chemických zbraní.

Podle tvrzení syrské opozice se tak naposledy stalo právě minulý týden, kdy u Damašku při údajném chemickém útoku přišly o život stovky lidí. Asadův režim však jakákoli obvinění z použití chemických zbraní dlouhodobě odmítá a nejinak je tomu i v případě posledního nařčení.

"Vyjádření politiků ve Spojených státech a na Západě jsou urážkou zdravého rozumu," řekl Asad na téma posledního údajného chemického útoku pro pondělní vydání ruského listu Izvestija. Vyjma toho však vyslal Washingtonu jasný vzkaz: "Spojené státy budou poraženy stejně jako ve všech předchozích válkách, které zahájily, počínaje Vietnamem, pokud se rozhodnou pro vojenskou operaci v Sýrii," varoval Asad prostřednictvím ruského listu.

Kerry: Máme důkazy, chemické zbraně byly použity

Na případnou vojenskou intervenci je však údajně americká armáda již připravena. Podle jednoho z představitelů armády se americké vojenské námořnictvo rozhodlo posílit svou přítomnost ve Středozemním moři o čtvrtou válečnou loď vybavenou střelami s plochou dráhou letu.

Ve večerních hodinách pak americký ministr zahraničí John Kerry prohlásil, že si je použitím chemických zbraní v Sýrii téměř jistý. "Ty zbraně byly použity. Všechny národy se musí zodpovědně postavit k chemickým zbraním a zajistit, aby už nikdy použity nebyly," sdělil Kerry ve velmi rozhodném prohlášení.

Kerry hovořil o morální nepřijatelnosti těchto zbraní. Zdůraznil, že prezident Barack Obama je přesvědčen o tom, že za použití "těchto nejodpornějších zbraní" je třeba pohnat viníky k odpovědnosti.

Ministr také uvedl, že USA mají nové důkazy o chemickém útoku a že je v příštích dnech zveřejní. Obvinil také vládu Asada z ničení důkazů. Řekl, že syrská vláda odmítla lokalitu zpřístupnit včas a že po použití chemických látek místo nechala vybombardovat, což mnoho důkazů zničilo. To podle Kerryho není reakce vlády, která chce s OSN spolupracovat při vyšetření toho, co se stalo.

Po Kerryho vystoupení uspořádal tiskovou konferenci mluvčí Bílého domu Jay Carney. Řekl, že důkazy, jež mají USA k dispozici, jsou neochvějné, a že existuje jenom minimální pochybnost o tom, že za útok je odpovědná syrská vláda. Prezident Barack Obama prý ještě nerozhodl, jak na útok odpoví. O případné reakci nechtěl mluvčí spekulovat.

USA před intervencí varovalo i Rusko

Obavy z možné intervence do Sýrie však naznačila i Moskva. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov vyjádřil "hluboké znepokojení" nad možnou vojenskou intervencí v Sýrii v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Johnem Kerrym.

"Lavrov upozornil svého partnera na velmi vážné důsledky možné vojenské intervence na Blízkém východě a v severní Africe, kde země jako Irák a Libye jsou stále destabilizované," uvedlo v pondělí ráno v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

Později odpoledne pak Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě varoval před intervenci v Sýrii bez mandátu OSN. "Použít sílu bez mandátu Rady bezpečnosti OSN je hrubé porušení mezinárodního práva. Nepovolená intervence mezinárodního společenství situaci v zemi zhorší... Je to kluzký a nebezpečný terén," řekl Lavrov.

Nálety, bezletová zóna... Pentagon načrtl scénáře intervence v Sýrii

Sdělil také, že domnívat se, že zničení syrské vojenské infrastruktury ukončí civilní válku, je iluze. Ministr také trval na tom, že pro tvrzení, že chemické zbraně použila armáda, neexistují důkazy. Obvinil syrskou opozici z manipulací se zprávami o útoku s cílem zmařit mírovou konferenci o Sýrii. Rusko ji s USA připravuje od jara, ale zatím se ji nepodařilo uskutečnit.

Berlín v souvislosti s voláním po zásahu v Sýrii varoval před "fantaziemi o všemohoucnosti" a zdůraznil, že v první řadě je nutná diplomacie.

Velká Británie jako spojenec USA

Možného spojence při vojenské intervenci by Washington mohl nalézt ve Spojeném království. Šéf britské diplomacie William Hague v pondělí dopoledne pro stanici BBC uvedl, že Velká Británie zvažuje veškeré varianty. Připustil, že existuje možnost odpovědi na chemický útok v Sýrii bez jednomyslné podpory Rady bezpečnosti OSN, která se podle jeho slov "nezhostila své zodpovědnosti".

Povstalci dobyli Chanásir

Syrští povstalci v pondělí dobyli strategické město Chanásir na severu země, a odřízli tak část vojska od zásobování. Zároveň střely zasáhly historickou část Damašku, která byla prozatím bojů ušetřena. Na damašské Staré město dopadly čtyři granátové střely a podle televize Al-Ichbáríja zranily několik lidí. Historické centrum syrské metropole patří k lokalitám světového kulturního dědictví.

Město Chanásir leží na důležité spojnici mezi Halabem a Hamou. Podle exilových opozičních zdrojů se tak ocitli vojáci, kteří jsou v provincii Halab, odříznuti od zásobovací trasy. Povstalečtí bojovníci se prý také snaží získat pod svou kontrolu město Talkalach u hranice s Libanonem. To by umožnilo povstaleckým jednotkám v Homsu doplnit zásoby trasami z Libanonu.

Jakákoli ostřejší usnesení Rady bezpečnosti OSN proti režimu v Damašku totiž dosud blokuje Čína a Rusko. Hague však dodal, že jakýkoli postup bude v souladu s mezinárodním právem. To odpoledne potvrdil i americký ministr obrany Chuck Hagel. "Jakákoli americká akce v Sýrii bude přijata ve shodě s mezinárodním společenstvím," ujistil svět.

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius v pondělí dopoledne v rádiu Europe 1 řekl, že západní reakce na chemický útok bude dojednána v nadcházejících dnech. Rozhodnutí o odpovědi "silou" však "ještě nebylo přijato".

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu v rozhovoru pro pondělní vydání tureckého listu Milliyet upozornil, že Ankara je připravena se zapojit do koalice zemí, které by proti Sýrii Zasáhly. I podle něj by tak bylo možné učinit beze shody v OSN.

CIA cvičí za hranicemi Sýrie bojovníky, tvrdí francouzský deník

Francouzský deník Le Figaro v kontextu řešení stávající syrské krize přišel před několika dny s tvrzením, že Spojené státy se proti režimu Bašára Asada angažují i nepřímo. S odvoláním na své zdroje napsal, že americká CIA zprostředkovává výcvik asi třem stovkám budoucích bojovníků, kteří mají rozšířit řady syrských povstalců.

Podle informací francouzského deníku jsou bojovníci cvičeni v táboře u jordánsko-syrských hranic a první takováto skupina se již údajně vydala směrem k Damašku 17. srpna. Druhá ji pak podle listu následovala o dva dny později.

Zdroje Le Figaro uvedly, že mezi rebely jsou cvičeni také Jordánci či Izraelci. Je nutné ovšem poznamenat, že informace uvedené francouzským deníkem není možné ověřit. Za druhé taktéž dodat, že pokud by opravdu řady Svobodné syrské armády rozšířili Izraelci, se vší pravděpodobností by šlo spíše o lidi disponující izraelským občanstvím, avšak vyznáním muslimy, kteří se k syrským rebelům připojili v boji proti Asadově režimu.

Zatímco mocnosti hledají východisko ze syrské krize, ze země mezitím prchají desítky tisíc lidí:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video