Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | foto: Reuters

Mayová je připravena zapojit Británii do vojenské akce v Sýrii

  • 880
Britská premiérka Theresa Mayová je připravena schválit účast své země ve vojenské akci, která by byla reakcí na údajný chemický útok v Dúmě. Zatímco západní země připisují víkendový útok syrské armádě, Moskva taková tvrzení odmítá. Bolívie kvůli napětí kolem Sýrie požádala o svolání Rady bezpečnosti OSN.

O rozhodnutí Mayové informovala ve středu agentura BBC bez uvedení zdroje své informace. Premiérka údajně nehodlá žádat předem parlament o schválení.

O postoji Londýna k případné vojenské akci, kterou ve středu v bojovném tweetu ohlásil americký prezident Donald Trump, vládly dosud pochybnosti. Mayová podle deníku The Times v úterý Trumpovi řekla, že Británie potřebuje další důkazy o chemickém útoku na Dúmu. Moskva a Damašek útok popírají a žádají pečlivé vyšetřování pod mezinárodním dohledem.

Připravte se na naše rakety, vyzval Trump ruskou armádu v Sýrii

Šéf labouristické opozice Jeremy Corbyn navíc Mayovou upozornil, že při jakékoli vojenské akci v Sýrii by měl mít své slovo i britský parlament. Premiérka ve středu na dotaz, zda chce kvůli situaci v Sýrii svolat parlament, odmítla přímo odpovědět.

Změnu váhavého postoje Mayová naznačila už při středeční návštěvě Birminghamu. „Útok chemickými zbraněmi, který se odehrál v sobotu v Dúmě v Sýrii, byl šokujícím a barbarským činem,“ řekla Mayová novinářům. „Útok chemickými zbraněmi nemůže zůstat bez odpovědi,“ zdůraznila Mayová.

„Všechno nasvědčuje tomu, že odpovědný je syrský režim a my budeme ve spolupráci s našimi nejbližšími spojenci přemýšlet, jak můžeme zajistit, aby odpovědní skládali účty,“ prohlásila předsedkyně britské vlády.

Podle západních médií je případnou americkou akci připravena podpořit i Francie. V americkém tisku se objevily spekulace, že vedle Francie počítají USA také s podporou Saúdské Arábie a Kataru.

Rusko v kontaktu s Pentagonem i NATO

Rusko je ohledně vývoje situace v Sýrii v kontaktu se sborem náčelníků štábů americké armády a prostřednictvím Turecka i se Severoatlantickou aliancí. V Moskvě to ve středu oznámil šéf branného výboru ruské Státní dumy Vladimir Šamanov.

„Probíhá přímý dialog s vedením sboru náčelníků štábů USA. Prostřednictvím našich spojenců, tureckých kolegů, se komunikace prověřuje a upřesňuje s NATO,“ řekl ruský poslanec novinářům.

Šamanov se podle agentury Interfax domnívá, že bez ohledu na emoce a výhrůžky, které jsou patrné v projevech prezidenta USA Donalda Trumpa, „reakce britské premiérky Theresy Mayové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona hovoří o tom, že tam nepanuje jednota a že (Ruskem) přijatá opatření už přinesla první výsledky“.

Rusko je ve sporu se západními státy ohledně údajného víkendového chemického útoku v syrské Dúmě, který podle Světové zdravotnické organizace zasáhl stovky lidí. Západní země útok připisují syrské armádě, Moskva taková tvrzení odmítá s tím, že žádné známky otravných látek v Dúmě nejsou.

Bolívie žádá svolání Rady bezpečnosti

Bolívie, která v syrské krizi hájí na půdě OSN ruská stanoviska, ve středu požádala o svolání Rady bezpečnosti. Její stálý zástupce Sacha Sergio Llorentty Solíz žádost odůvodnil „eskalací rétoriky“ a hrozbami jednostranné vojenské akce. Uzavřené zasedání by se podle něj mohlo uskutečnit ve čtvrtek.

Bolívie je nestálým členem Rady bezpečnosti. V úterý byla spolu s Ruskem jediným státem, který hlasoval proti návrhu americké rezoluce, který požadoval vytvoření mezinárodního orgánu pro vyšetření odpovědnosti za chemické útoky v Sýrii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video