Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina chystala útoky na Rusy v Sýrii, Zelenskyj to zarazil, stojí v úniku

  13:22
Ukrajinská vojenská rozvědka loni na podzim vypracovala plány na sérii útoků proti ruským silám v Sýrii. Podle listu The Washington Post to vyplývá z uniklého dokumentu Pentagonu. Operace ukrajinští zpravodajci podle deníku navrhli tak, aby Rusku a jeho žoldákům v Sýrii způsobili zásadní škodu a donutili Moskvu přesunout na místo zdroje nasazené na Ukrajině.
Vojáci ruského konvoje a jejich američtí kolegové se míjí na cestě poblíž...

Vojáci ruského konvoje a jejich američtí kolegové se míjí na cestě poblíž syrského města al-Kahtáníja. (8. října 2022) | foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánování útoků v Sýrii podle uniklého dokumentu zastavil loni v prosinci. Materiál je součástí tajné dokumentace Pentagonu, kterou publikoval americký gardista Jack Teixeira.

Intervence Kremlu v Sýrii v roce 2015, která pomohla tamnímu diktátorovi Bašáru Asadovi zůstat během občanské války u moci, vedla k trvalé ruské vojenské přítomnosti v zemi, včetně moderních letounů a systémů protivzdušné obrany. Moskva má v Sýrii tisíce vojáků, mezi nimiž jsou příslušníci ruské armády i žoldáci Wagnerova uskupení.

Asad přijel za Putinem. Podpořil válku na Ukrajině, mluvil o nacistech

Rusko loni na podzim přesunulo některé své muže a techniku ze Sýrie na ukrajinské bojiště, což mohlo vést Kyjev k vyhodnocení, že jejich odchod vytvořil zranitelná místa. „Útoky na ruské síly v Sýrii by mohly zvýšit úroveň ohrožení do té míry, že by Rusové museli povolat posily, což by mohlo pomoci válečnému úsilí na Ukrajině,“ řekl Washington Postu (WP) analytik Aron Lund z think-tanku Century International.

Ukrajina se obrátila na kurdské SDF, tvrdí spis

Z uniklého dokumentu založeného na informacích shromážděných k letošnímu 23. lednu vychází, že ukrajinští zpravodajci během plánování upřednostňovali údery na ruské síly pomocí bezpilotních letounů a rovněž zvažovali výcvik příslušníků Kurdy vedených Syrských demokratických sil (SDF) k provádění „blíže neurčených přímých akcí“.

„Při plánování na podzim loňského roku požadovaly SDF výměnou za podporu ukrajinských operací výcvik, systémy protivzdušné obrany a záruku, že jejich role zůstane utajena. Vedení SDF rovněž zakázalo údery na ruské pozice v kurdských oblastech,“ stojí ve spisu, jenž má WP k dispozici.

SDF tato tvrzení označily za nepravdivá. „Materiály o nichž mluvíte, které se týkají našich sil, nejsou pravé. Nikdy jsme nebyli stranou v rusko-ukrajinské válce,“ reagoval mluvčí sil Farhad Shami. Pentagon a ukrajinská rozvědka odmítli informace v uniklém dokumentu komentovat.

Materiál podle WP rovněž naznačuje, že o plánování vědělo Turecko, a uvádí, že „turečtí představitelé se snažili vyhnout možnému zpětnému úderu“ a navrhovali, aby Ukrajina útočila z kurdských oblastí na severovýchodě Sýrie namísto z oblastí na severozápadě země, které ovládají jiné povstalecká hnutí – některá z nich podporovaná Ankarou.

Asad žádá další ruské základny a vojáky. Část přitom ze Sýrie musela na Ukrajinu

Turecko přitom považuje kurdské milice YPG, které jsou vůdčí silou v SDF, za teroristické. „Není jasné, kolik toho Ankara o plánu Kyjeva věděla, ale to, že by Ukrajina vyzbrojovala jejího nepřítele, pro ni nemuselo být nutně nepřijatelné, pokud by si myslela, že to může vyvolat násilnou reakci Kremlu. Cílem Turecka v regionu je zlikvidovat vojenské schopnosti a vedení SDF,“ řekl WP nejmenovaný americký úředník.

Způsobit Rusku co největší škodu

Uniklý spis líčí, jak by mohla tajná ukrajinská kampaň vypadat. Jako zvažované cíle uvádí „dobře chráněná“ ruská zařízení v blízkosti Damašku a syrského pobřeží, která hodnotí jako nejnebezpečnější ale zároveň pro Rusko nejnákladnější. A to oproti úderům na „s Ruskem spojovanou ropnou infrastrukturu“ v centrální Sýrii, která je „špatně chráněna protivzdušnou obranou“, ale pro Rusko by znamenala jen „mírné náklady“.

K možným cílům patřila ruská námořní základna v Tartúsu či ruská letecká základna Hmímím. Dokument zmiňuje také eventuální úder na plynová pole u města Palmýra. Na nejnižším stupni cílů, u nichž hrozí eskalace ze strany Kremlu, uvádí útoky na pozice Wagnerovců. Spis podle WP obsahuje fotografii, jež ukazuje zaparkovaná vozidla na místě, které je označeno jako základna Wagnerovců poblíž syrského města Furklus.

Ukrajina musela po únicích amerických dokumentů změnit válečné plány

„Syrské bojiště poskytuje Ukrajině možnosti popření, neboť by mohla zaútočit na ruské pozice, na které dříve udeřili syrští povstalci,“ míní spis.

Ukrajinští vojenští zpravodajci podle uniklého dokumentu v listopadu identifikovali potenciální logistická omezení svých ambicí, včetně problémů s kontrolami na kurdských hranicích a zřízením operační základny. „Na konci prosince zpravodajci zjistili, že Zelenskyj nařídil plánování operací zastavit,“ uvádí text, podle něhož mohl být důvodem například tlak ze strany USA, omezené zásoby dronů či pochybnosti o úspěšnosti útoků.

Podle dokumentu je nepravděpodobné, že by Kyjev plány oživil nebo „uvalil na Rusko v Sýrii značné náklady“ bez podpory USA a Turecka. Pokud by Ukrajina přece jen pokračovala, útoky by mohly „vyvolat ruskou reakci zaměřenou na americké zájmy v regionu, pokud by podpora operace byla připsána Spojeným státům,“ míní spis.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...