(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Potomci teroristů mají právo žít v Belgii, nařídil bruselský soud

  • 399
Belgický soud ve středu nařídil vládním úřadům, aby zajistily návrat šesti dětí belgických matek, které jsou v současnosti v jednom ze syrských uprchlických táborů. Potomci rodičů, kteří se do Sýrie vydali bojovat v řadách islamistických radikálů, mají podle soudu právo žít v Belgii.

Šestice dětí, z nichž žádnému není více než šest let, žije s matkami v táboře na severovýchodě Sýrie, který je pod dohledem kurdských bojovníků. Bruselský prvoinstanční soud rozhodl, že úřady musí podniknout „všechna nezbytná a možná opatření“ k jejich návratu. Soud dal vládě 40 dní, aby začala ve věci jednat, poté bude čelit pokutě ve výši pět tisíc eur (téměř 130 tisíc korun) za každý den a každé dítě.

Na soud se obrátily dvě matky, kterým se nelíbila neaktivita belgických úřadů. Belgické úřady dosud výzvy k organizaci návratu řady dětí s podobným osudem odmítaly.

Zástupci lidskoprávních organizací soudní verdikt přivítali. Podle čestného předsedy belgické Ligy lidských práv Alexise Deswaefa dává šanci na návrat do země i dalším dětem ze syrských táborů. Nevládní organizace odhadují, že v zemi zničené válečným konfliktem může být drženo v táborech na 160 dětí belgických rodičů.

Belgické úřady vyčíslily, že v posledních pěti letech odešlo do Sýrie více než 400 Belgičanů s cílem připojit se ke skupinám jako Islámský stát či Al-Káida.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video