Syrské děti si v Aleppu hrají v zatopeném kráteru po zásahu rakety.

Syrské děti si v Aleppu hrají v zatopeném kráteru po zásahu rakety. | foto: Aleppo Media CenterAP

Klid zbraní v Sýrii skončil. Bomby zasáhly kamiony s humanitární pomocí

  • 111
Týdenní příměří mezi syrskou armádou a Západem podporovanými povstalci selhalo. Z východní části syrského města Aleppo byly večer ohlášeny nálety a bombardování. Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) sdělila, že zemřelo nejméně 32 lidí. Uvedla také, že u města byly při náletu zasaženy kamiony s humanitární pomocí.

„Domnívám se, že prakticky selhalo a skončilo,“ řekl o příměří Zacharíja Malahifdží, jeden z představitelů syrské opozice v Aleppu.

Na dotaz, zda očekává, že se do obléhaného syrského města podaří doručit pomoc, která již týden stojí na syrsko-tureckých hranicích, uvedl: „Neexistuje žádná naděje. Už několik dní se s tím otálí. Pokaždé pod jinou záminkou. Nemyslíme si, že je naděje v současné době tu pomoc doručit.“

AFP ohlásila intenzivní útoky na povstalecké části na východě města, odkud bylo slyšet sirény sanitek a na několika místech bylo vidět oheň. Agentura Reuters napsala, že útočilo buď ruské, nebo syrské letectvo. SOHR oznámila, že letadla podnikla od ukončení příměří 35 náletů na Aleppo a okolí. Při leteckých úderech podle ní zahynulo nejméně 32 lidí. Syrská vláda tvrdí, že se její armádě podařilo odrazit povstalecký útok jižně od města.

Konvoj s pomocí byl zasažen u města Urm al-Kubra. Kamiony podle SOHR zasáhla syrská nebo ruská letadla. Z 32 obětí pondělních náletů jich podle exilové organizace zahynulo 12 právě při útoku na konvoj. Automobily nemířily do Aleppa, ale do oblasti západně od něj. Zásilka byla údajně vyjednána s nejmenovanou mezinárodní organizací.

Zasažení humanitárního konvoje potvrdil rovněž mluvčí OSN. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura nálet odsoudil. „Vypravení konvoje bylo výsledkem dlouhého procesu povolení a příprav, abychom pomohli obklíčeným civilistům,“ uvedl.

Krátké příměří

Příměří mezi syrskou vládou prezidenta Bašára Asada a rebely platilo od minulého pondělí. Klid zbraní měl trvat do konce týdne s možností následného prodloužení. K tomu už podle všeho nejspíš nedojde. Dosud se přitom nepodařilo naplnit jeden z jeho hlavních cílů - dostat do syrských měst v čele s Aleppem konvoje s humanitární pomocí.

Británie přiznala účast na náletu proti syrské armádě

Velká Británie v pondělí oznámila, že se podílela na sobotních náletech v Sýrii, při kterých mezinárodní koalice vedená USA usmrtila přes 60 syrských vojáků.

„Británie by úmyslně nemířila na syrské vojenské jednotky,“ cituje agentura Reuters z prohlášení londýnského ministerstva obrany. Britové prý úzce spolupracují s Washingtonem, který incident vyšetřuje.

K účasti na sobotním náletu se během víkendu přiznala i Austrálie. Tamní vláda vyjádřila soustrast rodinám obětí.

Syrská armáda oznámila, že bude příměří dodržovat do nedělní půlnoci. Rusko jako její spojenec v pondělí oznámilo, že nemá smysl, aby syrská armáda dodržovala příměří jednostranně, když klid zbraní porušují povstalci a pokud USA nejsou schopny spolupracovat.

Ruský prezident Vladimir Putin už v sobotu prohlásil, že povstalci příměří jen zneužívají k přeskupení sil. Tentýž den navíc klid zbraní narušil letecký úder západní koalice pod vedením USA (viz box vlevo).

Stíhačky a bitevníky zaútočily na pozice syrské armády u města Dajr az-Zaur, kde zabily nejméně 60 vojáků věrných Asadovi. Moskva v tom vidí důkaz, že Spojené státy brání teroristy. Podle Washingtonu zemřeli Syřané omylem - letectvo prý mělo za to, že útočí na členy hnutí Islámský stát (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video