Následky bojů na damašském předměstí Dúma (15. února 2016)

Následky bojů na damašském předměstí Dúma (15. února 2016) | foto: Reuters

V západní Sýrii se zastavily boje. Začalo platit dohodnuté příměří

  • 180
Ve většině oblastí v západní Sýrii se zastavily boje poté, co začala platit dohoda o příměří, kterou zprostředkovaly Spojené státy a Rusko. Podle informací z OSN a Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) jsou hlášeny pouze izolované případy střelby. V provincii Hamá pak po výbuchu bomby zemřeli dva lidé.

Příměří vstoupilo v platnost v pátek ve 23:00 SEČ. Do té doby podle SOHR na většině území západní Sýrie zuřily boje, které pak ale v řadě oblastí utichly. „V Damašku a jeho okolí poprvé za několik let zavládl klid,“ uvedl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán. Upozornil nicméně, že krátce po vyhlášení příměří byla slyšet střelba ve městě Aleppo. Došlo prý také k výbuchům v provincii Homs, jejich příčina však není známá.

Hlášeny jsou zatím jen ojedinělé incidenty jako exploze auta u města Salamíja se dvěma mrtvými, k němuž se ale později přihlásili radikálové z uskupení Islámský stát, které dohoda o klidu zbraní nezahrnuje.

Porušení příměří ze strany vládních sil oznámili povstalci ze severozápadu země. Při ranním útoku vojáků u tureckých hranic v provincii Latákíja byli zabiti tři bojovníci povstalecké 2. pobřežní divize, řekl mluvčí 1. pobřežní divize Fadi Ahmad.

Tato dvě uskupení jsou volně spojena v povstalecké skupině známé pod názvem Syrská svobodná armáda. Mluvčí Ahmad agentuře Reuters řekl, že šlo o pozemní útok vládních vojáků bez vzdušné podpory, který označil za „porušení dohody“ o příměří. Vládní vojáci zaútočili na povstalce kolem třetí hodiny SEČ, upřesnil Ahmad. „Nyní už režim útok zastavil,“ dodal.

Mluvčí další povstalecké skupiny Džajš Islám (Armáda islámu) kromě toho řekl agentuře Reuters, že vládní vojáci při několika útocích v oblasti východní Ghúty u Damašku použili proti rebelům dvě barelové bomby a samopaly.

Klid zbraní ohlásilo také Rusko. Podle Sergeje Rudskoje z ruského generálního štábu ukončila země letecké údery v takzvané zelené zóně. „Jinými slovy jsme pozastavili letecké útoky proti regionům a ozbrojeným skupinám, které nám poslaly žádost o klid zbraní,“ uvedl generál podle Reuters.

Rusko a USA si vzájemně poskytly mapy s vyznačením pozic opozičních skupin, které se zavázaly dodržovat příměří, i oddílů Islámského státu a fronty An-Nusra. Generál Sergej Kuralenko z ruské letecké základny v syrské provincii Latákíja uvedl, že boje ustaly ve 34 městech a vesnicích v provinciích Hama, Homs a Damašek. Jeho důstojníci nyní připravují dokumenty o příměří pro dalších 47 měst, dodal Kuralenko citovaný agenturou AP.

Na radikály z IS a An-Nusra se dohoda nevztahuje

Rada bezpečnosti OSN v pátek večer jednomyslně přijala rezoluci podporující dohodu o příměří. Rezoluce požaduje, aby klid zbraní respektovaly všechny strany syrské občanské války. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura zároveň oznámil, že v případě dodržování příměří hodlá 7. března obnovit mírové rozhovory.

S klidem zbraní nakonec souhlasilo až 97 povstaleckých skupin. Podle Opoziční vyjednávací komise (HNC) se jen krátce před stanoveným termínem v 23:00 SEČ podařilo dosáhnout dohody o dočasném příměří mezi frakcemi Svobodné syrské armády a ozbrojenou opozicí (více zde). Zastavení palby by mimo jiné mělo umožnit, aby se k civilistům dostaly potřebné dodávky humanitární pomoci.

K příměří se sice zavázala syrská vláda i opozice, dohoda se nicméně nevztahuje na radikály z Islámského státu a z fronty An-Nusra. Extremisté z IS v sobotu zahájili ofenzivu na pozice kurdských milicí YPG ve městě Tal Abjád u hranic s Tureckem. Podle Syrské organizace pro lidská práva bylo při bojích zabito na 60 lidí, nejméně 45 členů IS a 20 bojovníků YPG. Tyto milice jsou odnoží turecké zakázané Strany kurdských pracujících, kontrolují rozsáhlé oblasti na severu Sýrie a jsou důležitým spojencem Západu v boji proti IS. Ve střetech u Tal Abjádu je v sobotu deseti nálety podpořila arabská koalice.

Jak se vyvíjel syrský konflikt:

6. listopadu 2015

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video