Bašár Asad

Bašár Asad | foto: AP

Asad posvětil příměří v Sýrii, na radikály budou padat bomby dál

  • 95
Syrská vláda přistoupila na podmínky příměří, které má začít platit v sobotu. Damašek v úterý oznámil, že postup bude koordinovat s Ruskem a společně s ním rozhodne, kterých skupin a jakých oblastí se bude týkat zastavení bojů. Příměří nezahrnuje radikální skupiny Islámský stát ani frontu an-Nusrá.

Spojené státy, Francie, Británie a Německo v úterý uvedly, že doufají, že dohoda o příměří brzy přinese výsledky. Na podmínkách klidu zbraní se dohodly Rusko a USA, které k tomu vydaly v pondělí společné prohlášení (více zde).

Počítá se s tím, že příměří začne platit v sobotu v 00:00 syrského času (v pátek 23:00 SEČ) a že do pátečního poledne (11:00 SEČ) musejí bojující skupiny oznámit, zda se k příměří připojují.

Syrská vláda zdůraznila, že je třeba uzavřít hranice a zastavit zahraniční pomoc ozbrojeným skupinám, aby příměří nemohly využít k posílení a přeskupení. Uvedla také, že postup v tom, jaké oblasti a skupiny pod příměří spadají, bude koordinovat s Ruskem. Moskva je kromě Teheránu hlavním spojencem syrského režimu.

Francouzský prezident François Hollande v úterý o nadcházejícím příměří v Sýrii telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou, britským premiérem Davidem Cameronem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Následně Elysejský palác vydal prohlášení, že vůdci zmíněných čtyř zemí budou bedlivě dohlížet na dodržování závazků, které jednotlivé státy učinily 11. února v Mnichově na jednání o Sýrii. Obzvláště pak chtějí sledovat, zda Rusko a syrská armáda ukončily útoky na umírněnou opozici a civilisty.

Rusko i syrská vláda chápou příměří tak, že boje proti teroristům z IS a an-Nusry budou pokračovat. Syrská opozice už v pondělí upozornila, že tyto útoky mohou být zneužity k dalšímu ohrožování civilistů a také takzvané umírněné opozice. Zejména an-Nusrá je přítomna v oblastech, kde tato opozice působí.

Turecko, které je účastníkem bojů, v pondělí oznámilo, že příměří schvaluje. Místopředseda vlády Numan Kurtulmuş však v úterý řekl, že turecká armáda bude pokračovat v útocích na syrské kurdské oddíly, pokud budou ony útočit na Turecko. Přeshraniční boje trvají na severní hranici přes týden, ale kurdské milice YPG popírají, že míří na turecké území. Turecko tuto skupinu řadí k teroristickým organizacím.

Premiér Ahmet Davutoglu v úterý obvinil Rusko a Sýrii, že se spolu s bojovníky IS a syrskými milicemi podílejí na vzniku „teroristického pásu“ podél turecké hranice. „Ankara si je vědoma těchto her, jejichž cílem je vytvořit teroristickou strukturu v sousedství Turecka, a to nedovolíme,“ řekl Davutoglu.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond v úterý v parlamentu řekl, že je znepokojen tím, že syrští Kurdové koordinují své kroky se syrskou vládou prezidenta Bašára Asada a ruským letectvem.

„V minulých týdnech jsme pozorovali velmi zneklidňující koordinaci mezi syrskými kurdskými oddíly, režimem a ruským letectvem, což nás při posuzování role Kurdů znepokojuje,“ řekl Hammond.

Bombardování zničilo syrské město Aleppo:

12. února 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video