Nálet zabil desítky uprchlíků v syrském táboře, v Aleppu platí příměří

  • 28
Při náletu na severu Sýrie zahynulo ve čtvrtek v táboře pro uprchlíky nejméně osmadvacet lidí, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva, která situaci v monitoruje z Velké Británie. Dalších dvanáct lidí zemřelo podle téhož zdroje při dvou bombových útocích v provincii Homs.

Poblíž syrsko-turecké hranice v provincii Idlib byl zasažen tábor pro vystěhované Syřany, informovala Syrská organizace pro lidská práva ve čtvrtek večer s tím, že při náletu zemřelo nejméně osmadvacet lidí. Zraněno bylo dalších padesát lidí, z nichž někteří stále bojují o život. Oblast kontroluje radikální fronta an-Nusra.

05.května 2016 v 18:38, příspěvek archivován: 05.května 2016 v 21:01

#Syria: At least 10 refugees killed, tens wounded in heavy strikes on a refugee camp in #Idlib|s n- countryside. pic.twitter.com/gQiW1qm2yL

K atentátům v Homsu, kde je hlášeno také čtyřicet raněných, se zatím nikdo nepřihlásil, podobné útoky však měli v posledních měsících na svědomí ozbrojenci z hnutí Islámský stát, kteří při nich usmrtili desítky lidí. Syrská státní televize informovala o „mrtvých a zraněných“ v Homsu při sebevražedném atentátu a explozi výbušnin umístěných v automobilu. Dějištěm útoků byla vesnice Mucharam al-Faukání, která leží mezi Homsem a starobylou Palmýrou, osvobozenou od islamistů letos na konci března.

V severosyrském Aleppu, kterým zmítaly v posledních týdnech násilnosti, vládl ve čtvrtek relativní klid. V oblasti platí od půlnoci příměří vyjednané Spojenými státy a Ruskem. Syrská armáda uvedla, že klid zbraní bude trvat osmačtyřicet hodin.

Bílý dům zklidnění Aleppa ocenil, ale jeho mluvčí Josh Earnest vyjádřil znepokojení nad případy porušení příměří. „Zaznamenali jsme v té oblasti nižší míru násilí jak co do četnosti, tak intenzity útoků. Ale znepokojuje nás, že se příměří porušuje, a to i v dané oblasti. Také v dalších oblastech Sýrie není dodržován klid zbraní, k němuž se režim i opozice zavázaly,“ sdělil Earnest.

Státní média již informovala o několika porušeních příměří, když radikálové vypálili pár střel na vládou držené oblasti Aleppa a usmrtili jednu osobu.

Podle agentury AFP ve východní, opozicí kontrolované části města, nezaznamenali žádný nálet. Na tamních ulicích se objevili civilisté a také stánky s ovocem a zeleninou. Někteří lidé začali uklízet trosky před svými domy, jiní si vytáhli židle a popíjeli čaj. „Je to lepší, zas je tady provoz. Ale je tu stále strach, lidé se bojí, že bombardování a masakry začnou znovu,“ řekl majitel kavárny Muhammad Halvání. Minulý týden bylo Aleppo podle jeho slov „městem duchů“.

Fronta an-Nusra, která coby radikální organizace není příměřím vázána, ohlásila novou bitvu, která má osvobodit oblast Chán Tumán jižně od Aleppa. Odpoledne a večer odtud byly hlášeny těžké boje.

Ostřelování pokračovalo ve čtvrtek i na syrsko-turecké hranici, kde rakety vypálené z území ovládané Islámským státem zasáhly jih Turecka a zranily čtyři osoby. Město Kilis se stalo poslední dobou terčem podobných útoků opakovaně. Od začátku letošního roku tam zahynulo nejméně šestnáct lidí. Často se jedná o syrské uprchlíky, kteří se do Turecka uchýlili na útěku před boji v domovské zemi. Při čtvrtečním útoku bylo rovněž poničeno několik budov a automobilů.

Podle syrského prezidenta Bašára Asada Damašek neakceptuje nic jiného než „jednoznačné vítězství“ proti rebelům v Aleppu a v celé zemi. Asad to uvedl v telegramu zaslaném svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, ve kterém mu poděkoval za ruskou vojenskou podporu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue