(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Libanonská armáda vyhlásila klid zbraní, chce získat své vojáky od IS

  • 16
Libanonská i syrská armáda, které u syrsko-libanonské hranice vedou odděleně boje proti členům teroristické organizace Islámský stát (IS), v neděli vyhlásily příměří. Bejrút věří, že krok pomůže zahájit rozhovory s IS o propuštění jeho vojáků, které islamisté zajali.

Členové IS zajali celkem třicet libanonských policistů a vojáků v roce 2014, když se jim podařilo dostat krátce pod kontrolu město Arsál na severovýchodě Libanonu. Čtyři z rukojmích IS popravil a jeden podle agentury AFP zemřel na následky zranění. Šestnáct Libanonců bylo propuštěno v prosinci 2015 v rámci výměny vězňů.

Pokud jde o zbývajících devět zajatců, generál Ibrahím uvedl, že armáda získala pozůstatky šesti vojáků a ostatky dalších dvou má vykopat na místě, které prozradili zajatí členové IS. Identitu ještě mají potvrdit testy DNA. Osud devátého vojáka zůstává neznámý. Libanonská armáda a syrská vládní vojska spolu s šíitským hnutím Hizballáh zahájily nejnovější ofenzivu proti IS u syrsko-libanonských před týdnem. Odděleně a každá na své straně území. Libanonská armáda bojovala proti IS u libanonské obce Rás Baalbek a ve stejnou dobu začala ofenzivu proti IS syrská armáda s Hizballáhem v syrské oblasti Kalamún.

Klid zbraní vyhlásily libanonská armáda a po ní také syrská armáda a Hizballáh od dnešních 06:00 SELČ.

Syrská armáda také souhlasila s dohodou mezi hnutím Hizballáh a IS, umožňující evakuaci bojovníků IS ze syrsko-libanonského pohraničí na východ Sýrie. „Dohoda mezi Hizballáhem a teroristickou skupinou IS byla schválena,“ uvedla syrská státní televize s odkazem na armádu. Zatím není jasné, zda se dohoda vztahuje na bojovníky IS pouze na syrské straně hranic, anebo i na libanonském území, dodala agentura Reuters.

Na východě Sýrie podle ruského ministerstva obrany pokračuje ofenzíva ve směru na město Dajr az-Zaur ve stejnojmenné provincii, obklíčeném IS po tři roky. Vládní síly za podpory ruského letectva „zničily více než 800 teroristů, 13 tanků, 38 dodávek s velkorážnými kulomety, devět minometů a děl“, tvrdí Moskva.

Oblast předchozích bojů s IS kolem měst Arsal a Ras Baalbik

Oblast předchozích bojů s IS kolem měst Arsal a Ras Baalbik

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue