Izraelský protiraketový obranný systém zvaný Davidův prak, který vyvinul ve...

Izraelský protiraketový obranný systém zvaný Davidův prak, který vyvinul ve spolupráci se Spojenými státy (2. dubna 2017) | foto: AP

Sýrie hlásí nálet izraelského letectva, Izrael přesuny íránských sil v Sýrii

  • 90
Izraelské vojenské letectvo v úterý podniklo nálet na cíle jižně od syrské metropole Damašku, informovala večer syrská státní televize, podle níž se protiletecké obraně podařilo sestřelit dvě rakety. Izrael předtím projevil znepokojení nad nezvyklými přesuny íránských sil v Sýrii.

Izraelské úřady proto vyzvaly civilní obranu v oblasti Golanských výšin k otevření protileteckých krytů a ohlásil mobilizaci části vojenských záloh. Podle izraelských médií jde o bezprecedentní krok od začátku syrské občanské války.

Armáda na Golanských výšinách, které Izrael dobyl na Sýrii ve válce z roku 1967, umístila obranný systém přezdívaný Železná kupole (Iron Dome), což vede k předpokladu, že židovský stát očekává útok pozemními raketami či minomety.

Podle syrských státních médií izraelský nálet zasáhl vojenskou základnu, ale nezpůsobil žádné ztráty na životech. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že rakety zasáhly sklad zbraní patřící íránským milicím nebo bojovníkům libanonského, proíránského hnutí Hizballáh, kteří bojují na straně syrského vládnoucího režimu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video