Bojovníci Islámského státu zadržovaní ve věznici u syrského města Hasaka (26....

Bojovníci Islámského státu zadržovaní ve věznici u syrského města Hasaka (26. října 2019) | foto: Profimedia.cz

Z kurdské věznice v Sýrii uprchli po vzpouře bojovníci Islámského státu

  • 42
Ve věznici na severovýchodě Sýrie, kde jsou zadržováni teroristé z Islámského státu, v neděli vypukla vzpoura a vícero radikálům se podařilo utéct. Uvedl to mluvčí arabsko-kurdské koalice SDF. Syrská agentura North Press pak informovala, že se kurdským silám podařilo znovu dopadnout čtyři vězně.

Zajatci se údajně po vzpouře zmocnili přízemí rozsáhlého objektu v provincii Hasaka. Přesný počet uprchlých vězňů nebyl ihned známý, podle syrské státní televize uteklo dvanáct radikálů. 

Agentura AP uvádí, že v objektu byli zadržováni zahraniční přívrženci IS, údajně však nebylo jasné, z jakých zemí tito lidé pochází. „Nepokoje ve věznicích propukají často. Tentokrát je ale rozsah vzpoury velký,“ citovala AP mluvčího koalice SDF, kterou podporuje mezinárodní koalice v čele s USA. 

„Situace uvnitř věznice je aktuálně napjatá a poslali jsme protiteroristické jednotky a další posily, abychom situaci dostali pod kontrolu,“ sdělil.

Zprávu o incidentu následně potvrdil i mluvčí mezinárodní koalice podporující SDF. „Koalice poskytuje našim partnerům ze Syrských demokratických sil podporu v podobě leteckého monitorování, zatímco potlačují povstání v detenčním zařízení v Hasace,“ uvedl americký plukovník Myles Caggins.

Agentura Reuters uvedla, že není k dispozici ani celkový počet vězňů zadržovaný v daném zařízení. Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch má celkem SDF ve vazbě kolem 12 tisíc chlapců a mužů, kteří jsou podezřelí z napojení na IS. Údajně mezi nimi je dva až čtyři tisíce cizinců z desítek různých zemí.

Syrská nezávislá agentura North Press pak na Twitteru uvedla, že se podařilo dopadnout čtyři uprchlé islamisty:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video