Asadovy jednotky dorazily do Afrínu, Turci po nich začali pálit

  • 139
Syrská státní televize oznámila, že spojenci syrské armády přijeli do regionu Afrín, kde Kurdové čelí útokům turecké armády a protureckých milic. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že turecká armáda v nejbližších dnech obsadí město Afrín obsadí.

Syrská státní televize odvysílala záběry na zhruba dvacet automobilů se spojenci Damašku, jak vjíždějí do Afrínu. Vyzbrojení bojovníci z aut mávali syrskými vlajkami a volali provládní hesla. Syrská agentura SANA oznámila, že provládní jednotky přijely pomoci národu bránit se proti turecké agresi. 

Milice YPG uvedly, že syrská vláda vyslyšela jejich výzvu a poslala jednotky na pomoc v boji proti turecké ofenzivě. Informaci o příjezdu syrských provládních milic potvrdila i média libanonského Hizballáhu a tisková agentura syrských Kurdů Anha.

20.února 2018 v 16:19, příspěvek archivován: 20.února 2018 v 17:04

I will post in a thread some exclusive visuals I just received of SAA/NDF convoy entering Afrin, received by YPG. The convoy: https://t.co/jw8Ng4t3ax

Podle syrských státních médií turecká armáda zahájila na přijíždějící jednotky palbu. Syrská státní televize odvysílala záběry s auty s ozbrojenci vybavenými syrskými vlajkami, jak vjíždějí do města. Brzy poté Turci začali město ostřelovat a přinutili tak novináře, kteří kryli událost, aby se dali na útěk, upozornila televize.

Erdogan: Bereme ohled na civilisty

Kurdové nedávno požádali syrskou armádu, aby pomohla ochránit severní hranici. V pondělí se objevila informace, že se do Afrínu chystají oddíly spojenců syrské armády, ale Ankara to popřela. Kurdové oznámili, že se jim nepodařilo v tomto směru dohodnout se s Damaškem, a potvrdili pouze, že jim jde jen o to, aby získali pomoc při zabezpečení hranice. 

Turecký prezident Erdogan přitom v úterý sdělil, že se mu díky pondělnímu telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem podařilo ohlášené nasazení spojenců syrské armády do Afrínu odvrátit.  „Zastavili jsme to (nasazení syrských jednotek),“ řekl prezident před novináři.

Turci od 20. ledna zabrali přes třicet vesnic v kurdské pohraniční oblasti označované jako Afrín; většina z nich je v těsné blízkosti turecké hranice. Oblast Afrín je součástí provincie Aleppo a je domovem více než 170 tisíc lidí, z nichž přes 36 tisíc žije ve městě Afrín.

„Nechceme vystavit nebezpečí své vojáky a bereme ohled na civilisty, takže se může zdát, že postupujeme pomalu. Nikdo ale nesmí zapomenout: nevstoupili jsme tam, abychom zničili a spálili, co uvidíme. Chceme vytvořit bezpečné prostředí, v němž budou moci žít stovky tisíc (Syřanů), kteří teď žijí u nás, protože uprchli před občanskou válkou v Sýrii,“ vysvětloval Erdogan dosavadní postup turecké armády.

Situace v Afrínu v polovině února. Tyrkysová barva představuje území ovládaná protureckými milicemi, žlutá Kurdy a červená syrské vládní jednotky a jejich spojence. 

19.února 2018 v 21:36, příspěvek archivován: 20.února 2018 v 16:47

Situation in #Afrin after advances by the Turkish Army and Turkish-backed rebels today Map: https://t.co/49Hh6dZ1GA https://t.co/JzlejA4s2M

Ankara tvrdí, že chce vytvořit zónu dostatečně bezpečnou na to, aby se mohli syrští uprchlíci začít vracet. Bezpečnostní problém spatřuje Ankara v přítomnosti kurdských milicí YPG, které sever Sýrie obsadily a které jsou přítomny také v Afrínu. Turecko je označuje za spojence tureckých separatistických Kurdů a za teroristy.

K obsazení Afrínu Erdogan také řekl, že YPG tím přijdou o možnost dohodnout se s Damaškem. Podle některých zpráv nabídly YPG Damašku, že kontrolu nad městem ponechají syrské vládě.  Erdogan v pondělí telefonicky hovořil také s íránským prezidentem Hasanem Rúháním, jehož vláda je kromě Ruska dalším spojencem Damašku.

Afrín, Sýrie

Afrín, Sýrie

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Moskva přiznala desítky mrtvých

Ruské ministerstvo zahraničí v úterý přiznalo, že při bojích v Sýrii před dvěma týdny zahynuly nebo byly zraněny desítky Rusů. V prohlášení zveřejněném v Moskvě ale upozornilo, že mezi nimi nebyli žádní příslušníci pravidelné ruské armády. K bojům se zapojením amerických vzrušných sil došlo 7. února v syrské provincii Dajr az-Zaur, Moskva dosud hovořila o nanejvýš pěti mrtvých Rusech.

Před dvěma týdny v Sýrii zaútočily syrské jednotky spolu s ruskými žoldnéři z takzvané Vagnerovy armády na pozice opozičních sil podporovaných letectvem USA. Při mohutném americkém protiútoku zahynuly podle nepotvrzených zpráv desítky či stovky lidí. Ruská oficiální místa dosud připouštěla nanejvýš pět mrtvých ruských občanů.

„Při nedávném vojenském střetnutí, kterého se nijak neúčastnili vojáci Ruské federace,... zahynuli občané Ruska a Společenství nezávislých států (SNS), raněných je několik desítek,“ oznámilo ministerstvo. SNS je označení pro volné sdružení části postsovětských států vytvořené po rozpadu SSSR na počátku 90. let. V dřívějších ruských oficiálních vyjádřeních se uvádělo, že kromě Rusů bojují v Sýrii na straně vládních vojsk žoldnéři z Ukrajiny a ze Srbska.

„V Sýrii se nacházejí ruští občané, kteří tam odjeli o své vůli a s různým cílem. Není věcí ministerstva zahraničí hodnotit oprávněnost a zákonnost jejich rozhodnutí,“ uvádí se v ministerském prohlášení. Ruská strana prý nicméně zraněné dopravila do vlasti, kde se léčí.

Ruské ministerstvo obrany nedávno oznámilo, že syrské vládní jednotky zaútočily proti Američanům bez vědomí ruského velení. Američané a Rusové na syrském bojišti koordinují své bojové operace, aby se vyhnuli vzájemným ztrátám.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue