Syn zahynul pod WTC, neteř v Columbii

  • 13
Tragická smrt zkušené astronautky Laurel Clarkové je už druhou nešťastnou událostí v rodině Douga a Betty Havilandových. Clarková byla jejich neteř. Poslední chvíle jejího života před rozpadem raketoplánu neustále opakovaly televizní záběry. První životní ránu přineslo 11. září 2001, kdy pod troskami WTC zahynul jejich syn.

Havilandovi z Amesu v americkém státě Iowa tehdy sledovali záběry útoku na věže Světového obchodního střediska (WTC), které napadla dvě letadla unesená teroristy. Mrakodrapy se zřítily a ve svých troskách pohřbily jejich syna Timothyho.

"V sobotu nám to připadalo, že jde o výjev, který jsme už jednou viděli. V prvním případě věže hořely a nakonec se zhroutily a rozpadly, stejně jako se v sobotu zhroutila a rozpadla Columbia. Bylo to úplně stejné," říká šestasedmdesátiletý duchovní Haviland.

Jednačtyřicetiletá Clarková byla jednou ze sedmi členů posádky raketoplánu, který se v sobotu odpoledne zřítil a rozpadl nad Texasem před konečným přistávacím manévrem nad Mysem Canaveral. Havilandův syn Timothy pracoval pro firmu Marsh and McLennan v 96. patře severní věže WTC. S Laurel byli přátelé a příbuzní.

Timothyho žena přišla při útocích 11. září v New Yorku kromě manžela ještě o třicetiletého bratra Roberta Speara, který pracoval jako hasič při zdolávání požáru "dvojčat" a uhořel při tom.

Doug Haviland vzpomíná, že poslední zprávu, která mu od Clarkové přišla, dostal elektronickou poštou přímo z vesmíru. "Zrovna včera jsem ji četl. Laurel ráda fotografovala a při jednom přeletu se jí podařilo zachytit záběry Wisconsinu, kde dlouhá léta žila. Moc se těšila, až je bude moci ukázat svým přátelům a rodině. Už to nestačila," říká s očima plnýma slz.

Laurel B. S. Clarková před odletem raketoplánu Columbia. (17. prosince 2002)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video