Stíhací letoun typu F/A-18 D švýcarské armády.

Stíhací letoun typu F/A-18 D švýcarské armády. | foto: Reuters

Švýcarům se zřítila stíhačka F/A-18, oba piloti pravděpodobně zahynuli

  • 36
V centrálním Švýcarsku se zřítil bojový stíhací letoun typu F/A-18 švýcarské armády. Patrně při nízkém letu narazil do skály a oba piloti s největší pravděpodobností přišli o život, uvedl podle agentury DPA na tiskové konferenci náčelník generálního štábu švýcarské armády André Blattmann.

Stíhačka, která havarovala, podnikala spolu s dalším strojem cvičný let. Stroj amerického výrobce McDonnell Douglas se zřítil v kantonu Obwald kolem půl druhé odpoledne.

"Stál jsem zrovna na balkóně, když dvě stíhačky letěly velice nízko kolem. Pak přišla rána. Jeden stroj se zřítil na skalní stěnu," řekl švýcarskému bulvárnímu listu Blick svědek celé události.

Stroj spadl nedaleko vojenského letiště v obci Alpnach. Muž se okamžitě vydal na místo nehody. "Na silnici ležely trosky... Les nad nimi hořel," dodal svědek.

Nehoda stíhacího letounu typu F/A-18 D švýcarské armády.

"Toto je černý den pro armádu a také pro letectvo," řekl velitel švýcarského letectva Aldo Schellenberg. Stroj podle očitých svědků narazil při nízkém letu a za špatné viditelnosti do skalní stěny u hory Lopper. Počasí se zřejmě změnilo náhle, při startu z nedalekého vojenského letiště byly podle Schellenberga povětrnostní podmínky vyhovující.

Pilot druhého letounu podnikl návratový manévr, jak je to při náhlé změně počasí obvyklé. Zda se o to pokoušel také pilot havarovaného stroje, není jasné. Motor a další trosky z letounu byly roztroušeny po okolí hustě zalesněné oblasti. Na místě jsou záchranáři a místní železnice a silnice byly uzavřeny.

Více než třicítka stíhaček F/A-18 tvoří páteř švýcarského armádního letectva. Jeden stroj tohoto typu se zřítil v roce 1998 u lyžařského střediska Crans-Montana v kantonu Valais. Také tehdy přišli o život oba členové posádky. Po středeční ztrátě dalšího stroje má švýcarská armáda k dispozici 32 letounů F/A-18.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue