Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Švýcarský kanton zakáže zahalování obličeje, rozhodli voliči navzdory vládě

  • 220
Lidé ve švýcarském kantonu Sankt Gallen schválili v nedělním referendu nový zákon, který zakáže zahalování obličeje na veřejnosti. Návrh, který míří především na muslimské burky či nikáby získal mezi voliči dvoutřetinovou podporu navzdory nesouhlasu místní vlády v Sankt Gallenu.

Do referenda se zapojilo jen 36 procent voličů. Přesto musí úřady jejich vůli ctít a zákon uvést do života. Podobné nařízení zavedl před dvěma lety také italsky mluvící kanton Ticino na jihu Švýcarska.

Tím ale toto téma v zemi nekončí. Navzdory tomu, že švýcarská federální vláda chtěla ponechat rozhodování o zákazu zahalování obličeje na jednotlivých kantonech, příští rok pravděpodobně vypíše celonárodní referendum. Za jeho uspořádání dlouhodobě lobuje Švýcarská lidová strana, která loni posbírala potřebných sto tisíc podpisů na jeho vyhlášení.

„Každé osobě, kterou nebude možné kvůli zahalení obličeje poznat a ohrozí tím veřejnou bezpečnost, nebo společenský či náboženský pořádek, bude udělena pokuta,“ píše se v novém zákonu. Nařízení podle stanice Deutsche Welle míří především na burky či nikáby, které nosí některé muslimky.

Otázka, jestli by ženy měly mít možnost nosit přes obličej šátek, vyvolává dlouhodobě vášnivou diskuzi napříč celou Evropou. Podobný zákaz zavedlo už Rakousko, Francie či Dánsko. Ačkoli kritici tvrdí, že zahalování symbolizuje útlak žen, muslimové považují jeho zákaz za nespravedlivý útok na své náboženství.

Nikáb nesundáme. Dánky protestují proti zákonu zakazujícímu zahalování

Některé evropské země se neshody ohledně zahalování rozhodly vyřešit pomocí kompromisu a zavedly pouze jeho částečný zákaz. V Německu úplné zakrytí tváře zapovídá pouze Bavorsko, ve zbývajících spolkových zemích ho pak ženy nesmí mít pouze při řízení. Norsko závoje zakázalo na školách a univerzitách. 

Švýcaři v neděli hlasovali také v celonárodním referendu o zemědělství. Zamítli návrh na úplný zákaz geneticky modifikovaných potravin či snahu o zvýšenou ochranu švýcarských zemědělců před levnějším zahraničním dovozem. Ačkoli měl návrh ve svých počátcích velký ohlas, jeho podpora prudce klesla poté, co zákonodárci upozornili, že by vedl k raketovému nárůstu cen.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video