Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Švýcaři zvažují export svých zbraní Kyjevu, neutralitě navzdory

  21:05
Ve Švýcarsku se vede horlivá debata jakým způsobem vojensky pomoci Ukrajině, a přitom neporušit přísná pravidla o neutralitě země. Objevilo se několik návrhů, které se pokoušejí princip nestrannosti obejít. Například povolením jiným zemím, aby poskytly švýcarský bojový materiál Ukrajině. Švýcaři by Ruskem napadené zemi mohli dát i německé tanky Leopard 2.

Švýcarsko řeší, zda schválí vývoz munice pro německá protiletadlové systémy Gepard, které by měly pomoci ukrajinské armádě bránit vzdušný prostor. (25. srpna 2022) | foto: MAFRA

Švýcarsko přísně dodržuje nestrannost už od roku 1815, kdy Vídeňský kongres ustanovil tzv. „věčnou neutralitu Švýcarska“. Právní rámec tudíž nedovoluje Švýcarsku přímo posílat zbraně válčícím zemím ani reexport vojenského materiálu.

Švýcarští politici horlivě debatují, jakým způsobem neporušit zásady neutrality a zároveň poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc. „Jsme neutrální a zůstáváme neutrální, ale v současné situaci je skutečnost taková, že zabraňujeme našim západním partnerům podporovat Ukrajinu,“ řekl listu Politicošéf Svobodné demokratické strany (FDP) Thierry Burkart.

Švýcarsko se dostalo pod velký tlak a stalo se terčem značné kritiky poté, co odmítlo Německu, Dánsku a Španělsku předat švýcarskou munici Ukrajině. V případě Německa se to týkalo padesáti samohybných protiletadlových systémů Gepard. Německo přitom munici pro tyto systémy nemůže sehnat nikde jinde, podle reexportní doložky ale Švýcarsko coby výrobce musí s vývozem souhlasit.

„Švýcarsko je černým pasažérem NATO. Tento oportunismus není nadále udržitelný,“ napsal například v komentáři německý deník FAZ. Další publicisté poukazují na to, že Švýcarsku nevadí dodávat zbraně autokratickému režimu v Saúdské Arábii, s nimiž mimo jiné zasahuje do občanské války v Jemenu, zatímco sebeobrana Ukrajiny je pro ně tabu.

Jak obejít neutralitu?

Švýcarští politici se snaží přijít s řešením, které by uspokojilo západní partnery a zároveň by neporušilo zásadu neutrality, uvádí list Politico. Burkart například stojí za návrhem zákona, jenž by umožňoval export zbraní „zemím, které sdílejí švýcarské hodnoty“.

Jiný návrh umožňuje schválit reexport švýcarského vojenského materiálu zemi, která se brání proti agresi jiného státu, jehož činy valné shromáždění OSN označilo za porušení mezinárodní práva. To je právě případ války na Ukrajině.

V lednu bezpečnostní výbor Národní rady, což je dolní komora švýcarského parlamentu, schválil tento návrh s tím, že dodržuje švýcarské zákony o neutralitě, protože přímo neposílá švýcarský vojenský materiál do válečné zóny, ale třetí straně. Návrh nyní řeší i Rada států, vrchní komora švýcarského parlamentu.

Černý pasažér NATO. Švýcarsko na své neutralitě cíleně vydělává, tvrdí Evropa

Návrh může být schválen až po šestiměsíční lhůtě pro referendum. Švýcarští politici se obávají, že by normu její odpůrci mohli vyvoláním referenda shodit ze stolu. Je ale otázkou, zda by i za příznivých okolností byl přijat včas, aby Ukrajině dokázal rychle pomoci, upozorňuje Politico.

Vedle výše uvedených návrhů se ještě v parlamentu objevila iniciativa přezdívaná „lex Ukrajina“, která by tento problém řešila. Umožňovala by reexport švýcarských zbraní Ukrajině, pokud jsou „spojeny s rusko-ukrajinskou válkou“. Pokud by takový zákon byl schválen oběma komorami parlamentu, mohl by vejít v platnost prakticky okamžitě.

„Je velmi konkrétní, protože chceme postupovat rychle a Ukrajině pomoci,“ říká o iniciativě François Pointet ze strany Zelených, který je také spolupředseda bezpečnostní komise Národní rady. Myšlenka ale čelí velkému odporu. Proti jsou například Burkart i předseda bezpečnostního výboru Rady států Werner Salzmann z konzervativní Švýcarské lidové strany, podle nichž by vojenská pomoc jen jedné straně konfliktu porušovala princip neutrality. „Pokud dodáme Ukrajině, pak musíme dodat i Rusku,“ poukazuje Salzmann, k čemu by takový zákon mohl vést.

Německý impulz

Diskuze o vojenské pomoci Ukrajině ve Švýcarsku zesílila poté, co se Berlín rozhodl poslat na Ukrajinu své tanky leopard. Švýcarsko má v držení 96 těchto tanků, skoro třetinu z 300 tanků, které ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj uvádí jako potřebné k zvrácení průběhu války, podotýká agentura Bloomberg. Jejich prodej by podle švýcarského ministerstva obrany vyžadoval rozsáhlé vyřazení z provozu a souhlas parlamentu.

25. ledna 2023

Maja Rinikerová, poslankyně z FDP, navrhuje, aby leopardy byly formálně vyřazeny z provozu a poslány za symbolickou cenu jednoho franku Polsku, České republice a Slovensku jako náhradu za ty tanky, které tyto státy pošlou Ukrajině. Samotné leopardy ale tyto země nebudou moci na Ukrajinu poslat.

Koketuje Švýcarsko s NATO? Část obyvatel si sblížení přeje, odhalil průzkum

„Válka změnila debatu ve Švýcarsku ohledně toho, jaké máme možnosti s ohledem na naše velmi striktní zákony o vývozu zbraní,“ říká Rinikerová, podle níž návrh na vyřazení leopardů z provozu může získat většinu hlasů. Pro tento návrh se už vyslovila levicová strana Gruenliberale i konzervativní Die Mitte. Ta ale požaduje, aby se tanky prodaly za konkurenční cenu.

Ještě před dvěma roky by tyto vážně vedené debaty byly ve švýcarském prostoru něčím nemyslitelným. Ruský vpád na Ukrajinu ale změnil situaci. Švýcarsko se překvapivě přidalo k západním státům, které na Rusko za agresi vůči sousednímu státu uvalily sankce. Moskva v odvětě přestala považovat Švýcarsko za neutrální stát a odmítla, aby zastupovalo zájmy Ukrajiny a vykonávalo mandát ochranné mocnosti v Rusku.

V průzkumech veřejného mínění se část Švýcarů vyslovuje pro budování těsnějších vztahů s NATO. V nedávném průzkumu se více než než polovina respondentů vyslovila pro reexport švýcarské munice Ukrajině.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...