Snímky údajného mimozemšťana, který havaroval v roce 1947 u amerického Roswellu, jsou dodnes pro některé zastánce mimozemských civilizací důkazem o jejich existenci. | foto: Profimedia.cz

Světový den UFO připomíná nález podivných trosek u Roswellu

  • 141
Ať už na farmě u Roswellu v Novém Mexiku havaroval na přelomu června a července 1947 špionážní balon nebo mimozemšťané, jedno je jisté. Na výročí této události připadá světový den UFO. A debaty, zda je lidstvo ve vesmíru samo, ten den pravidelně nabývají na intenzitě.

Co přesně se před 61 lety na zaprášené farmě v okresu Lincoln stalo, dnes už těžko někdo zjistí. Jisté se zdá být jméno předáka Willa "Mac" Brazera, který tu našel podivné trosky.

Když zaslechl zprávy o zvláštních "létajících talířích", kousky skládačky zapadly: v Roswellu havarovali mimozemšťané! Objevily se i fotografie mrtvého vesmírného tvora.

Armáda to ihned rázně odmítla: Byl to balon! Vojákům se spekulace o mimozemšťanech náramně hodily, začínala studená válka a špionážní závody se Sověty. "Potřebovali zamlžit, že u Roswellu spadl špionážní balon určený pro výzvědné lety nad východní Evropu," říká publicista Karel Pacner.

"Ačkoliv se balony neosvědčily, UFO se tak stalo plodem studené války," dodává. Američané se ale málem chytili do vlastní léčky: když jim civilisté začali hlásit výskyt záhadných "talířů", báli se, že území USA už snímkují tajné ruské sondy.

Jméno Roswell se od roku 1947 stalo magnetem na spekulace a zaručené příběhy, "jak to tehdy bylo".

Ti, kteří unášejí lidi a narážejí do letadel
S neidentifikovatelnými létajícími objekty, známějšími pod anglickou zkratkou UFO, se od té doby setkal téměř kdekdo - často kvůli penězům. Nelze dokázat, že to bylo tak či onak, ale příběhy lidí unesených mimozemšťany se dobře prodávají.

Z jiného soudku jsou různá svědectví letců. Například minulý týden vyšlo najevo setkání rumunské stíhačky MiG-21 s neznámými a neobvyklými objekty. Náraz trvající desítky milisekund natočila palubní kamera, zraněný pilot s poškozeným migem dokázal přistát. Srážku například s ptákem nebo kousky ledu vyšetřovatelé vyloučili.

"I tak vycvičený zrak, jaký mají piloti, se může mýlit. V polovině osmdesátých let lidé v Československu považovali za UFO zánik posledního stupně sovětské rakety Proton. Zkoumáním jsme došli k závěru, že lidské oko se v podobných případech mýlí až v 95 procentech," připomíná skepticky Pacner.

Lidem skeptičtí vědci nevadí
O existenci mimozemských civilizací zatím lidstvo nejmasivněji přesvědčují filmaři. George Lucas nabídl pohádkové Hvězdné války, Gene Roddenbery hlubokomyslnější Star Trek. Na obrazovkách se střídal domů volající E. T. s hladovým Vetřelcem. A někteří lidé si fenomén UFO zamilovali. 

Kromě nadšených hledačů UFO například ze střediska Sirius UFO v Turecku, jejichž cílem je, aby si "co nejvíce lidí uvědomilo realitu UFO", se ale najdou i střízlivěji formulované teorie.

Jednu z nich zmiňuje Vladimír Šiška z projektu Záře: "Pokud říkáme, že život vznikl podle přírodních zákonů, berme v potaz, že tyto zákony platí v celém vesmíru. Logicky mi vychází, že život nemusí být ve vesmíru nic výjimečného."

Projekt Záře, který Šiška vede, dlouhodobě analyzuje podivné létající jevy nad Českem. V letech 2000-2006 jich vyhodnotil 375. Z toho 119 se podařilo vysvětlit, u 231 scházely potřebné informace a jen 25 tým projektu označil jako neidentifikovatelné.

Fascinace mimozemským životem je lidstvu vlastní
I přes chladný postoj vědců ale dalekým vesmírem letí sondy Pioneer 10 a 11, které nesou plaketu s vyobrazením lidského druhu. A podobné záznamy a vizitky lidstva nesou i jiné sondy. Třeba moderní Phoenix, který zkoumá možnost výskytu života na Marsu.

Plaketa na sondách Pioneer 10 a 11

"Dnes je to trochu komerční, ale vzkazy na Pioneerech mi připomínají dávné vzkazy v láhvi, které posílali ztroskotaní námořníci," přirovnává Šiška.

O lahvové poště mluví i fyzik a známý popularizátor vědy Jiří Grygar. "Zajímalo by mě, co by dnes už zesnulý autor plaket na Pioneerech Carl Sagan říkal pokroku, který prodělává jeho milovaná astronomie," přemýšlí Grygar o vědci, který byl příznivcem hledání cizích civilizací astronomickými metodami.

Pacner i Grygar shodně oddělují zaujetí pro UFO od víry v existenci mimozemského života. "Civilizace fascinující jsou, byť o nich nemáme důkaz. UFO většinou lze snadno identifikovat, s mimozemšťany nijak nesouvisí a proto nijak fascinující není," odděluje oba fenomény Grygar.

. JIŘÍ GRYGAR O HLEDÁNÍ MIMOZEMŠŤANŮ

"Porovnávání s jinými civilizacemi by pochopitelně neobyčejně rozšířilo naše vědomosti o vzniku a vývoji života, a to si i široká veřejnost podvědomě zřejmě přeje," říká známý český fyzik a popularizátor astronomie.

"Fascinace tím, že nejsme ve vesmíru sami, existuje od pradávna. Lidé si potřebovali vysvětlovat nejasné věci a někdy prostě místo bohů dosadili mimozemšťany," dodává Pacner. "Emblémy na Pioneerech jsou poselstvím Země. Drobností, zpáteční adresou - i když to samozřejmě NASA pomůže k veřejné podpoře a penězům," uzavírá Pacner.

A Vladimír Šiška touhu lidí najít mimozemskou civilizaci shrnuje do jediné vlastnosti, společné všem inteligentním tvorům: "Zvědavost."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue