Aktivisté v rámci „globální stávky za klima“ demonstrují v Bangkoku. (20. září...

Aktivisté v rámci „globální stávky za klima“ demonstrují v Bangkoku. (20. září 2019) | foto: Reuters

Ve světě loni zavraždili 227 ekologických aktivistů, uvádí studie

  • 87
Ve světě loni rukou vrahů zemřelo 227 ekologických aktivistů, to je zatím největší roční číslo od dob, kdy se statistiky vedou. Vyplývá to ze zprávy nevládní organizace Global Witness (GW). Téměř třetina vražd podle dokumentu souvisela s těžbou dřeva a uhlí, s rozsáhlým zemědělským podnikáním nebo s budováním přehrad na vodních tocích. Více než čtvrtina obětí přišla o život v Kolumbii, následuje Mexiko, Filipíny a Brazílie.

„Jak se klimatická krize stupňuje, zvyšuje se také násilí vůči těm, kteří chrání svou zemi a naši planetu. Ukázalo se, že nezodpovědné využívání zdrojů a chamtivost, jež jsou hybnou silou klimatické krize, vedou také k násilí vůči ochráncům půdy a životního prostředí,“ píše organizace v úvodu zprávy.

Nejvíc aktivistů zemřelo při boji proti průmyslové těžbě dřeva, bylo jich 23. K rozsáhlému kácení lesů v posledních letech dochází například v Brazílii.

Ochránci lesů umírali loni také v Peru, Nikaragui nebo na Filipínách. Podle GW jsou bojovníky proti změnám klimatu v první linii domorodí obyvatelé, představují třetinu loňských obětí.

Zpráva jmenuje všechny zavražděné, popisuje je jako „ochránce životního prostředí“ a přináší také svědectví jejich rodin a spolupracovníků.

Nejvíc obětí je podle zprávy v Kolumbii, kde loni při ochraně přírody zemřelo 65 lidí. Na druhé příčce je Mexiko s 30 oběťmi, kde podle zprávy naprostá většina případů není vyšetřena. Vysoká čísla hlásí také Filipíny, aktivisté zde často umírali při násilném potlačování protestů policií a vojáky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video