Svět má nový rekordní mrakodrap

  • 54
Tchaj-wan svrhl asijská dvojčata. Dělníci dokončili hrubou stavbu budovy Taipei 101. Se svými 508 metry vzala prvenství dvojici věží Petronas Towers. "Tchaj-pej se tím dostává do světa a svět do Tchaj-pej," prohlásil starosta Ma Jing-džou. Osm z deseti nejvyšších budov světa je v Asii.

Během slavnostního ceremoniálu nasadili stavbaři na budovu šedesátimetrovou konstrukci. Budova o 101 podlaží tak získala konečnou výšku. Dvojčata v malajsijské metropoli Kuala Lumpur mají o třináct podlaží a 56 metrů méně.

Sedmimilionová metropole čínského ostrova Tchaj-wan doufá, že se stane díky mrakodrapu světovější. Svět ale od 11. září 2001 uvažuje jinak. Častěji si klade otázku po účelnosti a smysluplnosti nadměrně vysokých budov.

Tchajwanští architekti tvrdí, že jejich stavba z oceli, betonu a skla by odolávala podobnému teroristickému útoku mnohem déle. Lidé by díky tomu získali přinejmenším více času na útěk.

Věžák by měl rovněž odolat zemětřesení o síle přes sedm stupňů Richterovy stupnice a častým vichřicím. Mrakodrap se otevře v příštím roce. Budou v něm obchody, kanceláře pro 12 tisíc lidí a tchajwanská burza.

Budova údajně překoná také rekord v rychlosti výtahů: dvoupatrové zdviže budou létat až 60 kilometrů v hodině. Do devadesátého patra vyjedou za 39 sekund.

V desítce nejvyšších budov světa se drží poslední dvě neasijské - chicagský Sears Tower (442 metrů) a legendární Empire State Building, který s 381 metry dotváří panorama New Yorku již od roku 1931.

Nejvyššímu evropskému domu, 259 metrů vysoké Commerzbank Tower v německém Frankfurtu nad Mohanem, patří v žebříčku až 67. místo. Newyorská dvojčata před svým tragickým zřícením zaujímala pátou a šestou příčku.

Nejvyšší mrakodrap světa stojí v tchajwanské metropoli Tchaj-pej. Budova o 101 podlaží měří 508 metrů. (17. října 2003)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video