Výdaje na zbrojení stále rostou, nejvíc investují USA

Výdaje na zbrojení stále rostou, nejvíc investují USA | foto: Profimedia.cz

Svět loni utratil za zbrojení dvanáct set miliard dolarů

  • 241
Válka proti terorismu se prodražuje. Ve světě se loni vydalo na armády 1,2 bilionu dolarů, tedy zhruba pětadvacetinásobek ročního rozpočtu ČR. V čele států, které dávají na zbrojení nejvíc, se s přehledem drží USA. Spolu s Ruskem dominují také mezinárodnímu obchodu se zbraněmi.

"V roce 2006 dělaly výdaje na armádu 1204 miliard dolarů. To je o 3,5 procenta víc než v roce 2005. Za posledních deset let vzrostly výdaje o 37 %," uvádí se v dnes zveřejněné zprávě institutu SIPRI.

Lídrem vojenských výdajů jsou suverénně Spojené státy. Ročně vydají na armádu a zbrojení 529 miliard dolarů, což je téměř stejně, kolik utratí zbylé země dohromady, a téměř desetkrát víc, než kolik investuje druhá Velká Británie.

"Je důležité se ptát, jak užitečné jsou vojenské výdaje jakožto způsob, jak zvýšit bezpečí lidských životů. Miliony životů by mohly být zachráněny pomocí základních lékařských zásahů, které by stály zlomek toho, co svět ročně vydá na zbrojení," říká Elisabeth Skönsová ze SIPRI.

 

 Výdaje (mld. $)

Výdaje na hlavu ($) Světový podíl 
 1. USA  528,7  1756  46 %
 2. Velká Británie  59,2  990  5 %
 3. Francie  53,1  875  5 %
 4. Čína  49,5  37  4 %
 5. Japonsko  43,7  341  4 %

Zatímco Spojené státy uchovávají globální vojenskou převahu, v Asii dochází k dílčím změnám. Čína (49,5 mld.) v uplynulém roce poprvé předehnala Japonce (43,7 mld.) a zařadila se na čtvrté místo žebříčku vojenských výdajů.

Obchod se smrtí kvete
Zpráva švédského institutu se vedle výdajů na armádu zabývá i obchodem se zbraněmi. Ten se během posledních pěti let zvýšil téměř o padesát procent.

Hlavními exportéry zbraní jsou Spojené státy a Rusko, které mají na trhu shodně zhruba třicetiprocentní podíl. Největšími importéry jsou naopak Indie a Čína. Zhruba dvacetiprocentní podíl na vývozu zbraní mají země Evropské unie.

Ročenka uvádí, že vyspělé země vyvážejí zbraně i do krajně výbušných oblastí. "USA a Evropská unie dodávají zbraně na Blízký východ nehledě na to, že se jedná o krajně nestabilní oblasti," tvrdí Siemon Wezeman, spoluautor studie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video