Horko a tání ledovce skolilo nejvyšší horu Švédska, země má nový vrchol

  • 61
Ledovec na jižním štítu hory Kebnekaise byl dlouhá léta nejvyšším vrcholem Švédska. Led však nyní kvůli rekordním teplotám v polárních oblastech rychle taje a vědci ze Stockholmské univerzity ve středu informovali, že už není nejvyšším bodem v zemi.

„Na jižním vrcholu jsem nikdy neviděla tolik roztálého sněhu jako letos v létě,“ uvedla v prohlášení Stockholmské univerzity profesorka geografie Gunhilda Rosqvistová.

Kebnekaise je populární turistickou destinací na severu Švédska. Hora má dva hlavní vrcholy - zatímco ten jižní pokrývá ledovec, severní vrchol je skalnatý. Měřením jižní částí hory se mnoho let zabývá výzkumná stanice Tarfala, která zde sleduje následky klimatických změn.

A podle vědců z této stanice jen za měsíc červenec ztratil jižní vrchol čtyři metry sněhu. Každý den v měsíci tedy na ledovci roztálo průměrně čtrnáct centimetrů sněhu. 

Mohou za to rekordní teploty, kvůli kterým ve Švédsku vypukly desítky lesních požárů. A zasáhly i oblasti za polárním kruhem.

Lesní požáry vypukly už i za polárním kruhem, Švédsko žádá o pomoc EU

„Děje se to velmi rychle,“ řekla Rosqvistová deníku The Guardian. „Výsledkem tohoto léta bude rekordní ztráta sněhu a ledu v horách.“

Při posledním měření na konci července dosahoval jižní vrchol výšky 2 097 metrů nad mořem. Ledovec tak převyšoval severní vrchol vysoký 2 096,8 metrů o pouhých dvacet centimetrů. 

„Podle předpovědi bude od 1. srpna jižní vrchol nižší než ten severní,“ pokračovala Rosqvistová v rozhovoru o den dříve. Její prognózy s největší pravděpodobností potvrdí další měření.

Minulý rok činil rozdíl mezi dvěma nejvyššími vrcholy dva metry. Výška jižního ledovce se pravidelně přeměřuje od roku 1880 a podle Stockholmské univerzity ztrácel v posledních dvaceti letech jeden výškový metr ročně.

Hora Kebnekaise se nachází u severních hranic Švédska.

Hora Kebnekaise se nachází u severních hranic Švédska.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video