Švédský premiér a předseda sociální demokracie Stefan Löfven (6. března 2018)

Švédský premiér a předseda sociální demokracie Stefan Löfven (6. března 2018) | foto: AP

Švédský premiér rezignoval. Předčasné volby nejsou cesta, míní

  • 20
Švédský premiér Stefan Löfven v pondělí rezignoval. Stalo se tak týden poté, co jeho vláda přišla o důvěru parlamentu. Předčasné volby však podle politika nejsou pro Švédsko správnou cestou. Hlasování o nedůvěře Löfven prohrál jako první předseda vlády v historii země. Tu vedl od roku 2014.

Sestavení nové vlády ve Stockholmu se nyní bude snažit zajistit předseda parlamentu Andreas Norlén. Začne proto vyjednávat s politickými lídry o tom, kdo z nich by dokázal postavit kabinet s dostatečnou podporou.

Ve Švédsku padá vláda. Na stole je rezignace premiéra, nebo nové volby

Sociální demokrat Löfven byl šéfem švédské vlády od roku 2014 a doposud stál v čele menšinového kabinetu, pro nějž byla klíčová podpora opoziční Levicové strany. Ta nicméně nedávno oznámila, že za Löfvenem už nestojí.

Následně pravicově populistická strana Švédští demokraté vyvolala v parlamentu hlasování o nedůvěře vládě. Pro pád kabinetu hlasovalo 181 poslanců, potřebných bylo přitom 175 hlasů. Löfven hlasování prohrál jako první premiér v historii země.

O tom, kdo bude pověřen sestavením nové vlády, nyní rozhodne Norlén. Podle očekávání médií vyjednávání zřejmě zahájí znovu Löfven, jehož sociální demokraté jsou v Riksdagu nejsilnější stranou a ovládají 100 z celkových 349 parlamentních křesel.

Löfven měl podle ústavy právo vypsat předčasné volby, v pondělí však tuto možnost odmítl. Podle expertů je mezi Švédy pro narychlo svolané hlasování malá podpora vzhledem ke stále trvajícímu boji s dopady pandemie covidu-19 a také kvůli tomu, že Švédsko čekají řádné parlamentní volby v září 2022.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video