Zloději ve Švédsku ukradli královské klenoty, uprchli na motorovém člunu

  • 118
Švédská policie pátrá po zlodějích, kteří v úterý ukradli dvě královské koruny a další klenoty z katedrály ve městě Strängnäs na jihovýchodě země. Zločinci z místa uprchli na malém motorovém člunu. Informoval o tom dnes list The Local.

Dva zloději přišli do katedrály kolem poledne, tedy v době, kdy byla otevřená pro veřejnost. Poblíž katedrály zrovna probíhal jarmark s potravinami.

Z uzamčených skleněných vitrín zajištěných poplašným zařízením vzali zloději dvě královské koruny a královské jablko s křížem. Klenoty jsou vyrobeny ze zlata a zdobené drahými kameny a perlami. Podle úřadů mají nevyčíslitelnou hodnotu.

Jedna z korun patřila králi Karlu IX., který vládl zemi od roku 1604 do své smrti v roce 1611, druhá jeho manželce, královně Kristině. 

Šlo o pohřební koruny, které byly v pozdějších dobách z hrobů vytaženy a vystaveny. Ve strängnäské katedrále je pochován Karel IX., syn krále Gustava Vasy, který je označován za nejvýznamnějšího švédského panovníka.

Svědek loupeže Tom Rowell, který se bude příští týden v katedrále ženit, řekl švédskému deníku Aftonbladet, že viděl dva muže, jak vybíhají ven z kostela. Naskočili do malého bílého otevřeného člunu a rychle odjeli pryč.

„Kontaktovali jsme policisty a oni nám řekli, že z katedrály bylo cosi ukradeno. Věděl jsem hned, že šlo o zloděje, podle toho, jak se chovali,“ řekl Rowell.

Město leží na břehu rozsáhlého jezera Mälaren. „Mohli se vydat na západ do Köpingu nebo Arbogy anebo na východ do Västerasu, Eskilstuny či Stockholmu. Pátráme všemi těmito směry,“ prohlásil mluvčí stockholmské policie Thomas Agnevik. Policie podle něj po zlodějích pátrá na vodě i ve vzduchu. „Zatím je to 1:0 pro ně,“ konstatoval Agnevik.

Město Strängnäs se nachází západně od Stockholmu.

Město Strängnäs se nachází západně od Stockholmu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue