Lidé procházejí kolem koše s nápisem „Nebezpečí neskončilo - udržujte si...

Lidé procházejí kolem koše s nápisem „Nebezpečí neskončilo - udržujte si odstup“ na pěší zóně v centru Uppsaly ve Švédsku. (21. října 2020) | foto: AP

Švédsko spoléhá na odpovědnost lidí. Uppsala jde do dobrovolného lockdownu

  • 230
V některých švédských městech opět narůstají počty nakažených covidem-19. Jedním z nich je i univerzitní město Uppsala. Místní úřady vyzvaly obyvatele k zodpovědnosti a vyhlásily dobrovolný lockdown.

„Je to poprvé, co využijeme toto zpřísnění pokynů v boji s covidem-19. Uvidíme, jak bude efektivní,“ říká hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell.

Dobrovolný lockdown se zatím týká pouze Uppsaly, kde za posledních několik dnů došlo k prudkému nárůstu počtu infikovaných pacientů. Tegnell doplnil, že pokyny v Uppsale zůstanou v platnosti do 3. listopadu. Nevyloučil, že podobný přístup začne platit i v jiných částech země, kde počty nakažených stoupají. Jako příklad uvedl region Skåne, který zahrnuje například město Malmö.

Obyvatelům bylo nařízeno, aby se vyhýbali hromadné dopravě a nestýkali se s lidmi, se kterými nežijí ve společné domácnosti. Stejně jako během první vlny epidemie nejsou uzavřené školy, restaurace nebo obchody. Místní úřady nehodlají kontrolovat a vymáhat dodržování pravidel, spoléhají na zodpovědnost svých občanů, k níž opakovaně vyzývají.

Součástí nařízení jsou plakáty, které upozorňují obyvatele na nebezpečí onemocnění. Na autobusech jsou cedule, jež cestující nutí zvážit jejich cestu slovy „Nastupte, pouze pokud opravdu musíte“. Na odpadkových koších je zase plakát, který říká: „Nebezpečí ještě neskončilo.“

Ačkoliv by se mohlo zdát, že tato dobrovolná nařízení nebudou mít velký účinek, opak je pravdou. Už během prvního týdne zaznamenali majitelé obchodů prudký pokles zákazníků, městská doprava zase poloprázdné autobusy v centru města. Některé místní noční kluby uvedly, že odložily plánované akce, restaurace zase zkrátily otevírací hodiny, jedna kavárna v centru města dokonce zavřela úplně.

O kolektivní imunitu nám nikdy nešlo, je to mýtus, říká „švédský Prymula“

„Musíte se podívat na míru infekce, abyste zjistili, že je potřeba s tím něco udělat,“ říká David Borgstig, 33letý pracovník místního úřadu. „Věci nemohly pokračovat tak, jak byly,“ dodává s tím, že v posledních týdnech se Uppsala stala odstrašujícím příkladem.

V Uppsale se čísla začala zvyšovat koncem léta, kdy se do města vrátilo hodně studentů, kteří pořádali večírky a sportovní akce. Na sociálních sítích se také objevily fotografie z přeplněných nočních klubů. Podle předsedy vlády Stefana Löfvena bylo právě kvůli takovému chování nutné zpřísnit pravidla. „Party skončila,“ dodal.

„Pandemie ještě neskončila, a tak není čas na pořádání velkých večírků, které jste možná odkládali,“ uvedla ministryně zdravotnictví Lena Hallengrenová pro server Politico. „Musíme se držet pokynů.“

Pravidla v Uppsale jsou v některých ohledech pouze přepracováním toho, co švédská vláda praktikuje už od března (udržování vzdálenosti a vyhýbání se shromážděním). Úředníci však doufají, že zaměřením se na jedno město a posílením formy varování budou mít na obyvatele větší vliv.

Švédský národní přístup se letos na jaře příliš nesetkal s pochopením ostatních států. Odborníci se však domnívají, že mohl být přínosem pro duševní zdraví i vzdělávání. Švédští zákonodárci se navíc shodují v tom, že pokud budou mít občané větší pocit kontroly, bude možné dosáhnout dodržování omezení z dlouhodobého hlediska.

I když je druhá vlna ve Švédsku zatím méně výrazná než ve zbytku Evropy, došlo podle vlády také k chybným krokům, například k uvolnění opatření týkajících se nočních klubů.

21. dubna 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video