Švédský rasismus

Švédský rasismus | foto: YouTube

Švédská ministryně uřízla klitoris Venuši z čokolády, viní ji z rasismu

  • 259
Švédská ministryně kultury čelí výzvám k rezignaci. Za vše může poněkud bizarní aféra. Lena Adelsohn Liljerothová si ukrojila kousek z dortu v podobě macaté černošky, který měl upozornit na problém ženské obřízky v Africe.

Liljerothová se ve stockholmské galerii moderního umění zúčastnila akce proti zohavování afrických žen. Na výzvu organizátorů se chopila nože a odkrojila kus dortu znázorňující klitoris.

Dort vytvořil černý umělec žijící ve Švédsku Makoda Aj Linde. Tělo hotentotské Venuše pomazal čokoládou a vyplnil rudým želé, které připomínalo krev. Namaskoval si tvář, vlezl si pod stůl a exotické pochutině propůjčil svoji hlavu. Video ukazuje, že kdykoliv někdo zabořil do dortu nůž, začal hlasitě ječet, aby tak účastníkům přiblížil utrpení obřezaných žen.

Skandál propukl ve chvíli, kdy fotografie z akce zveřejnil na Facebooku. Asociace Švédů s africkými kořeny označila večírek v muzeu za rasistickou podívanou. "Pokud tvrdí, že to dělali v dobrém úmyslu, tak je to jen horší, protože tím napomáhají znevažování obětí rasismu a obětí ženské obřízky," řekl podle BBC mluvčí organizace Kitimbwa Sabuni.

Jenom jsem krájela dort, brání se ministryně

Asociaci vadí i podoba samotného dortu, který je prý jen rasistickou karikaturou černošské ženy. Tvrdí, že ministryně účastí na této pochybné akci s kanibalistickými podtóny jen dokázala svoji neschopnost a nedostatek úsudku a by měla okamžitě rezignovat.

Liljerothová se brání, že neudělala nic špatného. "Byla to bizarní situace. Pozvali mě, abych promluvila o svobodě umění a právu na provokaci. Pak mě požádali, abych nakrojila ten dort," řekla a uznala, že jeho podoba byla poněkud provokativní.

Zároveň se postavila na obranu plísněného umělce. "Umění musí být provokativní," řekla ministryně. Makonda Aj Linde tvrdí, že jeho dílo napadá romantizované představy Západu, za kterými se často skrývá násilí a rasismus.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue