Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Švédové zavádějí korektní značky, panáčkům obléknou sukýnky

  • 320
V "pohlavně uvědomělém" Švédsku si tak dlouho lámali hlavu s tím, jak odstranit nerovnost obou pohlaví na rušných velkoměstských ulicích, až na to přišli: ženy dostanou "vlastní" dopravní značky.

A s radikální emancipací začnou Švédové (a Švédky) na přechodech. Tamní vláda tento týden rozhodla, že klasickou dopravní značku "Pozor, přechod pro chodce" snad ještě letos na podzim doplní její ženská obdoba "Pozor, přechod pro chodkyně". Typický panáček na dopravní značce nejspíš ztratí klobouk, zato mu přibude sukýnka. A velice pravděpodobně nezůstane jen u jedné značky.

Nakonec proč ne, i ženy přece přecházejí ulice.

Třeba v ruských nebo japonských městech zavedli v metru zvláštní ženské vagony - to aby se předešlo obtěžování něžného pohlaví v tlačenicích dopravní špičky. Ze stejného důvodu třeba v indonéské Jakartě nebo thajském Bangkoku zřídili tamní radní speciální autobusové linky pro ženy. Vcelku běžnou věcí se už staly taxíky, jejichž růžová barva signalizuje, že jsou určeny jen ženám. Jezdí už v Londýně, New Yorku i v Mexiku a chystají se v řadě dalších světových metropolí.

Holčičí semafory
Švédská vláda se se svým záměrem inspirovala "revoluční" kampaní ve městě Mariestad, ležícím asi 300 kilometrů jihozápadně od Stockholmu.

"Tamní usedlíci chtěli uvést do běžného provozu dopravní značku s kráčející ženou, kterou vytvořil místní umělec," řekl agentuře AP mluvčí ministerstva pro podnikání Kenneth Hultgren. A prosadili svou. "Vláda nechtěla dát Mariestadu výjimku z ustálených standardů a raději rozhodla, že novou značku zavede v celé zemi," uvedl Hultgren.

Mariestadští mezitím už spolu s několika dalšími okresy značky na přechodech pro pěší chodkyněmi opatřili. Nové emancipační symboly jsou sice zatím "poněkud" nelegální, ale chápavé úřady přivírají oči. Vládní iniciativa ostatně všechno brzy srovná.

Švédové s tímhle nápadem ovšem nepřišli jako první. Předběhla je přinejmenším španělská Fuenlabrada. Tamní městská rada už předloni rozhodla, že diskriminaci žen z přechodů pro chodce nesmiřitelně vymýtí. A tak na polovině semaforů nyní místo dosavadního panáčka svítí panenka v sukni a s culíkem. A místní výrobce světel se ještě radoval nad slušnou zakázkou.

Nicméně Švédům už asi prvenství na celostátní úrovni nikdo nevezme. Ministerstvo dopravy ve Stockholmu se nechalo slyšet, že vyšší zastoupení žen je do budoucna žádoucí i na dalších dosud "maskulinních" dopravních značkách. Podobných změn by se tak mohla dočkat například i dopravní upozornění "Pozor, práce na silnici" nebo "Pozor, cyklisté". A pak i proslulá značka "Pozor, los!". I ta zatím má jen samčí verzi s parohy. Švédští dopravní emancipátoři tak mají o práci do budoucna určitě postaráno.

A co na to Brusel? Zda se švédským příkladem inspiruje a bude chtít "ženské značky" zavádět v celé EU, není zatím známo. Nicméně eurokomisař Vladimír Špidla, který má otázky rovnosti pohlaví ve své agendě, má o čem přemýšlet.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video