Jan Pavel II. by mohl být prohlášen za svatého už do deseti let.

Jan Pavel II. by mohl být prohlášen za svatého už do deseti let. | foto: ČTK

Svědectví jeptišky zrychlí svatořečení Jana Pavla II.

  • 483
Francouzská jeptiška tvrdí, že ji pevná víra v Boha a nebeská přímluva Jana Pavla II. zbavila nevyléčitelné Parkinsonovy nemoci. Výpověď poslouží jako důkaz zázraku při nejrychlejším procesu svatořečení bývalého papeže. Jeho kanonizace by se mohli dožít i jeho současníci.

Je pravděpodobné, že před dvěma lety zesnulý Jan Pavel II. získá svatozář nejrychleji v novodobé historii katolické církve. Může to být do deseti let.

Papež zemřel na kolaps krevního oběhu 2. dubna 2005. Do Říma se tehdy sjely statisíce poutníků, aby mohly Janu Pavlu II. vzdát poslední úctu při jeho pohřbu. Už tehdy lidé před Svatopetrským chrámem provolávali: "Santo, subito santo (Ať je svatý hned)!"

Hned to sice nebude, ale neobyčejně brzy ano. Papež, který několikrát zavítal i do Česka a byl mimořádně oblíbený mezi katolíky a respektovaný i nevěřícími, se dokonce může stát "rekordmanem".
 
Velmi k tomu pomůže svědectví francouzské pětačtyřicetileté řeholnice Marie Simon-Pierre, jejíž jméno bude oficiálně odhaleno na pondělní ceremonii u příležitosti druhého výročí papežovy smrti.

Po ní začne v Kongregaci pro blahořečení a svatořečení, která má ve Vatikánu kanonizaci na starosti, druhé kolo procesu, na jehož konci by měl Jan Pavel II. získat přívlastek svatý.

Jeptiška Marie Simon-Pierre trpěla stejnou chorobou, která léta sužovala rodáka z polských Wadowic. K údajnému zázraku stačily modlitby k zesnulému papeži. Během týdne všechny příznaky nemoci úplně zmizely.

Pokud Vatikán svědectví potvrdí, bude Benedikt XVI. moci svého předchůdce blahoslavit. Ke svatořečení však bude Jan Pavel II. potřebovat ještě alespoň jeden církví uznaný zázrak.

Cesta k svatořečení

V případě naprosté většiny kandidátů na svatořečení začíná proces kanonizace nejméně pět let po jejich smrti. Jan Pavel II. (stejně jako Matka Tereza) však dostal právo předbíhat. První fází, která bude v pondělí ukončena ve Vatikánu ceremonií, je šetření na úrovni diecéze.

Zkoumá se, zda kandidát vedl správný křesťanský život. O tom v případě minulého Svatého otce není pochyb. Další posuzování, zda má aspirant nárok na svatozář, má v popisu práce Kongregace pro blahořečení a svatořečení. Předstupněm svatořečení (kanonizace) je blahořečení (beatifikace).

Rozdíl spočívá v tom, že blahoslavenému se dostává oficiální úcty jenom v jeho domovské diecézi, zatímco svatořečenému v celém katolickém světě. Pro to, aby jedinec dosáhl statusu blahoslaveného, musí být prohlášen za mučedníka, nebo mít na svém kontě alespoň jeden zázrak.

V případě slavného Poláka by jako důkaz mělo posloužit svědectví francouzské jeptišky. Osoba, která má být prohlášena za svatou, musí být člověk, který učinil alespoň dva zázraky. Nemusí je vykonat za svého života, může je způsobit i posmrtně. Oficiální prohlášení za světce už je v rukou papeže, který zrovna zasedá na Petrově stolci.

Zatím nejrychleji kanonizovanou osobou v novodobých dějinách církve byl zakladatel hnutí Opus Dei Josemaría Escrivá, kterého svatořečil Jan Pavel II. už 27 let po Španělově skonu. Nejrychleji blahořečenou osobou je Matka Tereza, kterou tak polský papež vyznamenal už šest let po její smrti.

"Nemoc mě ničila týden od týdne víc. Viděla jsem, jak každý den slábnu, nemohla jsem vůbec psát." řeholnice Marie-Simon-Pierre
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video