Kuchyň a důsledky pokusů Richarda Handla

Kuchyň a důsledky pokusů Richarda Handla | foto: richardsreactor.blogspot.com

Švéd rozbíjel v kuchyni atom, chtěl si sestrojit jaderný reaktor

  • 133
Švédská policie zadržela muže, který se ve své kuchyni snažil "rozbít atom". Richard Handl doma ukrýval radioaktivní radium, americium a uran a snažil se sestrojit malý jaderný reaktor. Dělal jsem to pouze jako svého koníčka, řekl agentuře AP.

Jednatřicetiletý muž se pokoušel sestrojit reaktor několik měsíců, o svých experimentech si vedl i blog, kde popsal, jak se mu jednou začaly radioaktivní látky tavit. Jak k nim přišel, agentura neuvedla.

On sám na svém blogu vysvětluje, kde se různé radioaktivní prvky nacházejí nebo nacházely a naznačuje tak, kde k nim zřejmě přišel i on sám. Například americium se dle něj ještě stále občas používá v detektorech kouře.

Po čase si však Richard Handl uvědomil, že se může dopouštět trestného činu a obrátil se na švédský Úřad pro jadernou bezpečnost. Ten okamžitě do jeho bytu poslal policii, která muže zatkla za nezákonné držení jaderného materiálu.

Handl se hájí, že vše dělal pouze jako svého koníčka. "Vždy mě zajímala fyzika a chemie," prohlásil a dodal, že chtěl vědět, zda je možné štěpit atomy i doma. Jadernému nadšenci nyní hrozí pokuta nebo maximálně dva roky vězení.

A i když odborníci v jeho bytě nenaměřili nebezpečné hodnoty radiace, Handl přiznává, že vyrobit si reaktor nebyl právě nejlepší nápad. "Odteď se budu držet jen teorie," prohlásil.

"Vzali mi mé radioaktivní věci, ale pak mě propustili. Stále jsem podezřelý z porušení zákona o jaderné bezpečnosti," napsal na svém webu s tím, že projekt je zrušen.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video