Po obřadu zamířili novomanželé kočárem do Buckinghamského paláce. (29. dubna...

Po obřadu zamířili novomanželé kočárem do Buckinghamského paláce. (29. dubna 2011) | foto:  Dan Materna, MAFRA

William a Kate měli „středověkou“ svatbu plnou symbolů. A skromnou

  • 231
Odborníci hodnotí svatbu prince Williama a Kate Middletonové jako konzervativní. Při středověkém obřadu se objevila spousta symbolů odkazujících na hodnoty manželství a britské tradice. Svatba také byla kvůli ekonomické krizi skromnější.

Svatební obřad ve Westminsterském opatství začal úderem poledne a trval přes hodinu. Obřad zahájil chorál Guide Me, O Thou Great Redeemer (Veď mě, spasiteli) skladatele Johna Hughese, který se hrál i při pohřbu Williamovy matky, princezny Diany v roce 1997 rovněž ve Westminsterském opatství.

"Jde o konzervativní svatbu, použili typický středověký obřad," řekl v přímém přenosu iDNES.cz David Holeton, anglikánský kněz.

Královská svatba

Při ceremonii zazněla i anglická lidová melodie Greensleeves, stará pět století, či tradiční chorál Jerusalem. Westminsterské opatství svatebčané opouštěli za zvuků Imperiálního pochodu anglického skladatele Williama Waltona, který byl hudební kulisou i sňatku Charlese a Diany před třiceti lety.

"Tentokrát bylo poznat ekonomickou krizi v Británii a všude ve světě. Všechno je skromnější, než při svatbě prince Charlese s Dianou," podotkl Holeton. I tato svatba však byla podle něj krásná.

Stejně jako před třiceti lety princezna Diana, i Kate u oltáře neslibovala svému manželovi poslušnost. Přislíbila lásku, podporu, úctu a péči. Slib manželky, ve kterém se zavázala být svému muži poslušná, býval součástí královských svatebních slibů. Jako první vypustila tuto formulaci ze svatebního právě Williamova matka Diana při svatbě s princem Charlesem v roce 1981.

Důležitá květomluva

Kate Middletonová procházela alejí osmi šestimetrových stromů v ozdobných květináčích dovezených kvůli svatbě do katedrály. Bylo mezi nimi šest javorů a dva habry. Katedrálu zdobily i květiny pocházející z královských zahrad - azalky, šeříky, rododendrony, pryšce a vistárie, na jejichž výběru se prý podílela i Kate.

Svatební kytice Kate Middletonové

Pro Kate je zřejmě řeč květin velice důležitá, dbala na ni u kytice, šatů i dortu. A přestože byl nevěstin outfit skromnější, odborníci jej nestačí chválit.

Kytice byla složena z konvalinek, myrty, břečťanu, hvozdíku, který je anglicky nazýván "sweet William" a z hyacintu. Konvalinky znamenají návrat štěstí, karafiáty statečnost, hyacint stálost lásky a myrta symbol manželství a lásky.

Diamantové náušnice Catherine kopírují tvar nově vytvořeného rodinného erbu. Odkazují na dubové listy a uprostřed jsou diamanty ve tvaru hrušky a žaludu.

I šaty, které královská nevěsta oblékla, vykvetly. Kate se na nich sama podílela. Sukně připomíná rozkvétající květinu s bílými oblouky a záhyby. Hedvábný slonovinový živůtek, který se zužuje v pase a v bocích je prodloužený, má připomínat viktoriánskou tradici korzetů. I závoj je z vrstev lehkého slonovinového hedvábného tylu s okrajem z ručně vyšívaných květin.

Náušnice Kate Middletonové

"Mně se Kate velice velice líbila, už při vystupování z auta. Ač ty šaty působí jednoduše, později určitě uvidíme obrovské množství detailů. Střih, volba materiálu, je to perfektní a nevěsta je klenot sám za sebe. Klobouk dolů, je to vkusné a moderní zároveň," zhodnotil svatební šaty nevěsty v přenosu iDNES.cz módní návrhář Josef Klír.

Brity Kate ohromila

Brity královská svatba Kate a Williama ohromila. "Atmosféra je podobná, ale myslím, že tohle bylo romantičtější. Oni jsou nádherný pár a skutečně se milují. Nechtějte po mě, abych mluvila o Charlesovi. Tihle jsou takoví normální pár," řekla Dott McKenzey.

"To se vůbec nedá srovnat. Tohle byl top. Jsou nádherný pár," přitakala Barbara Hawová.

Půlroční příprava dortu

Fiona Cairnsová se svatebním dortem, který vytvořila pro novomanžele

A koneckonců nádherný má být i osmipatrový dort, který pro novomanžele připravovala jedna z nejlepších cukrářských dekoratérek v Anglii Fiona Cairnisová několik měsíců. Je potažený jednoduchou bílou polevou a zdobí jej anglická růže, welšský narcis, skotský bodlák a irský jetel. Konvalinky zastoupí skromnost a pokoru, dub s žaludem sílu a vytrvalost, svatební růže štěstí a břečťan manželskou souhru.

Kate si podle odborníků zvolila klasický britský dort se sušeným ovocem, ženich ale porušil tradici a přimluvil se ještě za jeden, který bude tomu oficiálnímu svatebnímu konkurovat - Chocolate Biscuit Cake, tedy nepečený čokoládový dort ze sušenek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video