Francie suspendovala tisíce neočkovaných zdravotníků. Desítky daly výpověď

  • 406
Asi tři tisícovky francouzských zdravotníků se dočasně ocitly na neplacené dovolené, neboť se nenechali do středy 15. září naočkovat proti covidu-19. Podle francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana se francouzští zdravotníci, pečovatelé v domovech pro seniory a hasiči musí od středy prokázat alespoň jednou dávkou proticovidové vakcíny.

Povinnost očkování se týká asi 2,7 milionu pracovníků. „Pokud se neprokážou platným dokumentem o očkování, nemohou déle vykonávat svou činnost,“ řekl ministr. Na základě rozhodnutí nejvyššího soudu ale nemohou být přímo propuštěni. 

Očkovat se v zemi zatím nenechalo asi 300 000 zdravotníků, hasičů a pečovatelů. Ti, kteří se chtějí očkovat v následujících dnech a využijí k tomu své volno, mohou v práci zůstat.

Povinné očkování francouzských zdravotníků začíná, odmítači nesmějí do práce

„Několik desítek zdravotníků již podalo výpověď,“ řekl ve čtvrtek ministr Véran stanici RTL. „Mnoho ze suspendovaných se rozhodlo, že se nechají naočkovat, přestože vidí, že očkovací povinnost je realitou,“ dodal. Mezi suspendovanými je podle něj však jen minimum lékařů. Ministr veřejnost ujistil, že opatření nijak nenaruší poskytovanou zdravotní péči v zemi. 

Podle listu Nice Matin suspendovali v jedné z nemocnic v jihofrancouzském Nice téměř 450 zdravotníků. Agentura Reuters ve čtvrtek také informovala o důstojníkovi požární bezpečnosti nemocnice v Nice, který na protest proti opatření zahájil hladovku. Thierry Paysant uvedl, že nenamítá nic proti očkování jako takovému, ale vadí mu, že lidé jsou do něj lidé nucení pod výhrůžkou ztráty zaměstnání. 

Doufá, že svým činem rozproudí veřejnou debatu. „S lidmi, kteří jsou proti nařízení, se podle něj zachází jako s příznivci konspiračních teorií a jejich názor se nebere v potaz,“ řekl Paysant.

Kabinet prezidenta Emmanuela Macrona opatření zavedl spolu s povinností zdravotnických pasů, jimiž se lidé musí prokazovat při vstupu do volnočasových a kulturních míst. Vláda chce zamezit podzimní vlně koronavirových infekcí a uspíšit očkovací kampaň.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video