Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Islamisté ovládli největší iráckou rafinerii, vláda to popírá

  10:33aktualizováno  17:28
Sunnitští radikálové z ISIL podle nepotvrzených zpráv po týdnu bojů s armádou dobyli největší iráckou rafinerii v Bajdží. Povstalci údajně také nabídli vojákům bezpečný odchod, pokud se vzdají. Irácký ministr zahraničí ale vše rezolutně popřel. Kontrolu nad strategickým závodem má podle něj armáda.
Největší irácká rafinerie v Bajdží na archivním snímku z roku 2009. Sunnitští...

Největší irácká rafinerie v Bajdží na archivním snímku z roku 2009. Sunnitští radikálové z ISIL o kontrolu nad závodem svádějí boj s iráckou armádou. | foto: Reuters

Sunnitští radikálové z ISIL podle nepotvrzených zpráv po týdnu bojů s armádou dobyli největší iráckou rafinerii v Bajdží. Povstalci údajně také nabídli vojákům bezpečný odchod, pokud se vzdají. Irácký ministr zahraničí ale vše rezolutně popřel. Kontrolu nad strategickým závodem má podle něj armáda.

Pro irácký ropný průmysl klíčový závod podle nepotvrzených zpráv ovládli povstalci z hnutí Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) v úterý ráno. Informovala o tom al-Džazíra s odvoláním na své zdroje na místě. Zprávu přinesla nezávisle na ní i další média.

Boje v Iráku

Podle zdrojů panarabské stanice ozbrojenci nabídli asi 460 příslušníkům vládních jednotek bezpečný odchod do asi 200 kilometrů vzdáleného města Irbíl, pokud složí zbraně a místo opustí. Poté chce ISIL údajně správu nad závodem předat místním sunnitským lídrům.

Stejně jako v případě dřívějších zpráv o triumfech ISIL, i tentokrát vláda obrací a říká, že situaci má pod kontrolou armáda. Irácký ministr zahraničí Hošjar Zebarí al-Džazíře v úterý řekl, že závod ovládají příslušníci speciálních jednotek. Armáda ohlásila leteckou operaci na město Bajdží, u nějž rafinerie leží. Podle nepotvrzených zpráv při ranním náletu zemřelo 19 lidí.

O město sváděli islamisté boj s iráckou armádou přes týden. Zprávy o dobytí rafinérie se objevily již dříve, nicméně pokaždé získalo vojsko znovu navrch. Není tedy vyloučeno, že i kdyby závod nyní povstalci opravdu získali plně pod svou kontrolu, situace může být již za pár hodin zcela jiná.

Závod v Bajdží je největší iráckou rafinerií a pochází z ní třetina produkce tamní ropy, připomíná BBC. Sílí tak obavy, zdali nejsou ohroženy dodávky ropy za hranice. Této otázce se tak patrně bude na své cestě po Blízkém východě věnovat v dohledné době i šéf americké diplomacie John Kerry, potvrdil agentuře Reuters zdroj z ministerstva zahraničí.

Dobytí rafinerie by představovalo strategický úspěch ISIL. Ruský vyslanec při OSN Vitalij Čurkin vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby vyšetřila pravdivost zpráv o tom, že ozbrojenci z výtěžků z ropy v Sýrii a Iráku financují svou teroristickou činnost. "Z médií se dovídáme, že teroristické skupiny ovládly ropná pole a jsou schopné ropu prodávat zahraničním partnerům. To se rovná finančnímu terorismu, jinak se to nedá vyjádřit. Myslíme si, že by to měla Rada bezpečnosti považovat za vážnou věc," řekl Čurkin.

ISIL v Sýrii kontroluje oblasti, kde se těží ropa. Prodává ji údajně svému tamnímu nepříteli, tedy syrské vládě. Odborníci hnutí považují za finančně nezávislé a za jednu z nejbohatších teroristických skupin světa.

Násilnosti spojené s výboji ISIL si jen od začátku června vyžádaly podle OSN napříč celým Irákem přes tisíc životů. Přes 300 lidí zemřelo jen v hlavním městě Bagdádu. Informovala o tom agentura AP s poukazem na mluvčího vysoké komisařky OSN pro lidská práva.

Kerry přesvědčuje Kurdy, ti ale cítí příležitost na vlastní stát

V Kurdistánu přistál v úterý ráno šéf americké diploamcie John Kerry, který se snažil přesvědčit tamní představitele, aby podpořili snahy irácké vlády v boji proti ISIL.

Kurdové obývají tři severovýchodní irácké provincie, jež spravují jako autonomii. Za současného vojenského konfliktu, při němž vláda nepřesvědčivě odráží postup islámských radikálů severem státu, se kurdské milice chopily zbraní a brání provincii Kirkúk. Přiléhá ke kurdským oblastem a je nejdůležitějším místem těžby ropy na severu země.

Podle amerických představitelů byla ministrova návštěva Kurdistánu velmi důležitá. Jestliže Kurdové podpoří vládu, budou se podílet na jejím sestavování a budou vybírat prezidenta, může se tak předejít rozpadu země.

Kurdští politici nicméně už dali najevo, že s rozpadem země a vlastní nezávislostí víceméně počítají. Prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání v pondělním rozhovoru pro stanici CNN naznačil, že Kurdové uvažují o odtržení od Iráku. "Irák se zjevně rozpadá a je zřejmé, že centrální vláda ztratila kontrolu nade vším. Hroutí se vše, armáda i policie. To jsme nezavinili my a nemůžeme se stát rukojmími neznáma. Je čas, aby Kurdové rozhodli o své budoucnosti," řekl Barzání.

Smír s Bagdádem je možný podle něj jenom tehdy, najdou-li společnou řeč sunnité a šíité a bude-li ve vládě panovat skutečné partnerství. "Situace je ale velmi komplikovaná a ten, kdo za to může, musí odstoupit," sdělil Barzání s odkazem na úřadujícího premiéra Núrího Málikího. "To on je velitelem armády a buduje ji na základě loajality nikoli k celé zemi, ale k sobě. Dělá si monopol na moc a toto je výsledek," sdělil Barzání.

Ke Kirkúku prohlásil, že Kurdové nikdy nepochybovali o tom, že je součástí Kurdistánu. Řekl, že Kurdové deset let marně čekají na to, co Bagdád slíbil učinit, aby vyjasnil status tohoto území - to jest provést sčítání obyvatelstva a vypsat referendum o sebeurčení. "Uspořádáme referendum a budeme respektovat jeho výsledek, i když se občané pro nezávislost nevyjádří," řekl Barzání.

Kurdové tvořili většinu obyvatelstva v Kurdistánu, dokud je minulý režim nezačal vystěhovávat a nahrazovat Araby. Nyní v Kurdistánu žijí jak Kurdové, tak také Arabové a Turkmeni. Jejich počet má ozřejmit sčítání lidu, s nímž počítá nová ústava.

Ofenziva islamistů v Iráku

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...