Americká gymnastka Sanisa Lee se zlatou medailí z olympijských her v Tokiu 2021

Americká gymnastka Sanisa Lee se zlatou medailí z olympijských her v Tokiu 2021 | foto: Profimedia.cz

Olympijské vítězce nadávali a napadli ji pepřovým sprejem. Rasismus, myslí si

  • 72
Gymnastka Susane Leeová, olympijská vítězka ve víceboji z Tokia a vůbec první Američanka na hrách z etnické skupiny Hmongů, byla v říjnu v Los Angeles napadena pepřovým sprejem a čelila nadávkám. Leeová to řekla v rozhovoru pro magazín PopSugar. Podle ní šlo o rasistický útok.

O incidentu píše web CNN. Stalo se tak po vystoupení Leeové v pořadu „Dancing with the Stars“ (obdoba české StarDance). 

Leeová čekala v noci na taxi se svými kamarádkami, které byly všechny asijského původu, když kolem projelo auto a lidé v něm začali křičet nadávky jako „ching chong“. Na dívky pokřikovali, aby se vrátily tam, odkud přišly.

„Pak mi jeden z pasažérů postříkal paži pepřovým sprejem, načež auto odjelo,“ řekla v rozhovoru gymnastka. 

„Byla jsem hrozně naštvaná, ale nebylo nic, co bych mohla udělat.,“ popisuje Leeová svoji reakci na incident a odůvodňuje svůj postoj nutností zachování své pověsti a vyhýbání se problémům. „Nechtěla jsem se dostat do problémů.“

Útoků na americké obyvatele asijského původu poslední dobou narůstá. Podle sdružení, které sleduje rasismus a diskriminaci asijských Američanů, bylo za prvních šest měsíců tohoto roku nahlášeno 4 533 incidentů. Na více než 9 000 bylo sdružení upozorněno mezi březnem roku 2020 a červnem tohoto roku.

Leeová byla nejmladší členkou americké gymnastické výpravy na olympijských hrách v Tokiu. Kromě zlaté medaile z víceboje, vybojovala také stříbrnou medaili za boj družstev a bronzovou medaili na bradlech.

Během finále týmového víceboje v Tokiu zaskočila právě ona za obhájkyni titulu Simone Bilesovou, která se s odkazem na psychické problémy rozhodla ze závodu předčasně odstoupit. Kromě cvičení na kladině a bradlech tak Leeová předvedla i sestavu v prostných, a vysloužila si známku 15,4, nejvyšší z celé soutěže.

Její rodiče pochází z Laosu z etnické skupiny Hmongů, z nichž se mnozí zúčastnili odboje proti laoské komunisticko-nacionalistické straně Pathet Lao a poté museli emigrovat. Někteří Hmongové se také zúčastnili války ve Vietnamu na straně USA pod vedením generála Vang Paa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video